Трима космонавти се завърнаха от Международната космическа станция (ISS) на една различна планета Земя, каквато напуснаха миналата година. Причина за това е глобалната пандемия, причинена от COVID-19.

Американката Джесика Меър и руснакът Олег Скрипочка потеглят към ISS през септември 2019 г. – преди светът да заговори и да стане свидетел на разпространението на коронавируса.

Те отиват при другия американец Андрю Морган, който е на Станцията от юли 2019 г., пише Би Би Си.

Снимка: Reuters

„Сюреалистично е да виждаш как се развиват нещата долу на Земята. От тук планетата изглежда все така впечатляващо, така че е трудно човек да повярва за промените, които са настъпили, откакто заминахме“, споделя Меър.

Триото кацна успешно в Казахстан тази сутрин. Те бяха посрещнати от спасителен екип, носещ защитно облекло.

„Добре дошли у дома!“, написаха от Американската космическа агенция НАСА.

Снимка: Reuters

Всички от спасителния екип са прекарали период на стриктна карантина и са били тествани за коронавируса непосредствено преди да посрещнат космонавтите, за да се подсигури, че няма да заразят прибиращите се на Земята.

„Ще бъде трудно да не прегръщаме семейството и приятелите си след 7 месеца в Космоса. Мисля, че тук, на Земята, ще се чувствам по-изолирана, отколкото на Станцията. Там сме заети с невероятни задачи и не усещаме изолацията.

Снимка: Reuters

В нормални обстоятелства екипът отвежда космонавтите до най-близкото летище, за да могат да се приберат в родните си страни. Заради пандемията и извънредното положение обаче повечето летища в Казахстан са затворени.

Космодрумът „Байконур“ все още работи. Тримата космонавти ще бъдат откарани там. Скрипочка ще се прибере в Русия със самолет, а американците ще бъдат поети от самолет на НАСА край Къзълорда.

Снимка: Reuters

Заместниците им – двама руснаци и американец пристигнаха на ISS на 9 април. Те също следваха строги мерки и прекараха 90 дни под карантина, за да бъде гарантирано, че няма да пренесат заразата в Космоса.

Международната космическа станция оперира от 1998 г. Пет страни участват в мисиите до Космоса – САЩ, Русия, Япония, Канада и Европейската космическа агенция (ESA).