92-рите награди „Оскар“ вече са в историята. Бляскавата церемония в „Долби тиътър“ тази година донесе големи изненади в няколко от водещите категории и определено ще бъде запомнена.

С общо четири награди – „Най-добър филм“, „Най-добър международен филм“, „Най-добър оригинален сценарий“ и „Режисура“ – южнокорейската сатира „Паразит“ доминира в тазгодишната церемония. Появиха се и мнения, че това е опит на Американската кино академия да се реабилитира за пренебрегването на международното кино години наред.

Хоакин Финикс изнесе продължителна реч в защита на правата на хора и животни. Той отдаде почит и на покойния си брат Ривър Финикс.

Брат Пит отнесе вкъщи първия си актьорски „Оскар“ благодарение на Куентин Тарантино и неговото „Имало едно време… в Холивуд“.

Рене Зелуегър заслужено спечели награда за ролята си на Джуди Гарланд. Интересен факт – холивудската легенда Гарланд не е печелила никога „Оскар“. Актрисата посвети наградата именно на нея.

Лора Дърн разчувства публиката с емоционалните си благодарности към нейните родители. И спечели „Оскар“ точно на рождения си ден.

Червеният килим на Оскарите отново накара мнозина да ахнат, но и много да се зачудят от избора на тоалети за бляскавата вечер. Повечето актриси заложиха на класически рокли в бяло или черно.

А носителят на „Оскар“ – покойната легенда Коби Брайънт присъстваше както във възпоменанията по време на церемонията, така и на червения килим. Режисьорът Спайк Лий беше облечен в специален смокинг с номера и цветовете на Брайънт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!