Историческата победа на южнокорейския филм „Паразит“ на тазгодишните награди „Оскар“ взриви социалните мрежи. В същото време се появиха коментари, че тази награда е по-скоро политическа и цели да реабилитира отношението на Американската филмова академия към международното кино.

Класовата сатира на Пон Джун-хо разказва историята на бедно южнокорейско семейство и опитите му да промени съдбата си. Необичайната история беше отличена във водещите категории на тазгодишните награди на Американската филмова академия – най-добър филм, режисура, най-добър оригинален сценарий и най-добър международен филм (бившата категория най-добър чуждоезичен).

Победата на Джун-хо е историческа, тъй като това е първият чуждоезичен филм, спечелил голямата награда на Академията. Това е и първата корейска лента, спечелила награда за най-добър оригинален сценарий в историята на Оскарите.

Сънародници на Пон Джун-хо не можаха да сдържат щастието си онлайн.

„Не мога да повярвам, че чувам корейски език на Оскарите“, написа един потребител в южнокорейската социална платформа „Навер“.

„Честито г-н Пон, вие сте гордостта на Южна Корея! Корейските филми, драма и музика завзеха цял свят“, написа друг потребител.

В речта си Пон Джун-хо отдаде почит на родината си, казвайки „Ние никога не правим филми, които да представят страната ни, но това е много лично за Южна Корея“.

Снимка: Reuters

Голямата награда за „Паразит“ беше приета от много хора като добър политически ход от страна на Американската кино академия. В миналото Оскарите многократно бяха критикувани, че не „отдават дължимото“ на международното кино, както и на кино професионалисти от различни националности.

„Белите Оскари“ преди години нанесе почти непоправими щети на Академията, като рейтингът на голямото кино събитие драстично спадна след скандала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!