Изненадваща победа за „Паразит“ на южнокорейския режисьор Пон Джун-хо – филмът беше отличен с „Оскар“ за най-добър филм. За първи път в историята на кино наградите филм не на английски език печели голямата награда.

Изненадващо за публиката, „Паразит“ донесе награда „Оскар“ за режисура на Пон Джун-хо – статуетка, която до момента се смяташе, че ще стане част от колекция на Сам Мендес за работата му по смятания за фаворит „1917“.

Снимка: Reuters

Филмът беше награден и в категориите „Най-добър международен филм“ и „Най-добър оригинален сценарий“.

Още с наградата за режисура Пон Джун-хо беше шокиран от голямото отличие. „След като спечелихме за най-добър международен филм си мислех, че е това и вече можем да си починем“, заяви той от сцената на Оскарите с помощта на преводач.

Снимка: Reuters

Той не забрави да благодари и на останалите номинирани. „Когато бях млад и изучавах киното, имаше една фраза, която завинаги остана в сърцето ми – най-личното е най-креативно. Тази фраза е казана от великия Мартин Скорсезе. Когато бях в училище изучавах филмите на Скорсезе. Да съм номиниран в една категория с него е огромна чест. Хората в Съединените щати все още не знаеха за моите филми, но Куентин Тарантино винаги ги включваше в списъка си с препоръки. И той е тук, много ти благодаря, обичам те, Куентин! Тод Филипс и Сам Мендес – велики режисьори, на които много се възхищавам. Ако Академията ми позволи, бих взел една резачка, за да разделя този „Оскар“ на пет части, за да го споделя с вас“, каза Джун-хо.

Режисьорът завърши с „Ще пия до утре сутринта! Благодаря ви!“.

Снимка: Reuters

След победата на голямата награда за най-добър филм Джун-хо беше видимо развълнуван на сцената и не изнесе благодарствена реч.

Във водещите актьорски категории големите награди, очаквано, спечелиха Хоакин Финикс и Рене Зелуегър за главни мъжка и женска роля.

Финикс е вторият актьор в историята на Оскарите, който е награден за ролята си на известния злодей Жокера от Батман – покойният Хийт Леджър получи същото отличие посмъртно преди години.

В продължителна реч от сцената на „Долби тиътър“ Финикс призова за обединени действия. „Много мислих за някои от най-притеснителните проблеми, пред които сме изправени колективно. От време на време се чувстваме все едно се борим за различни каузи, но аз виждам общото. Когато говорим за равноправие между половете, за расизъм, за права на хората с различна сексуална ориентация, или права на различни нации, или на животни, всички ние говорим за правото срещу несправедливостта“, каза Финикс от сцената.

Снимка: Reuters

Той допълни, че цял живот е бил смятан за мошеник и подлец и благодари на всички присъстващи в стаята за втория шанс. Накрая речта си Финикс завърши с емоционално припомняне за брат му Ривър. „Когато бях на 17, брат ми написа този текст: Той казва, „Бягай към спасението с любов и мирът ще те последва“.

Очаквано Рене Зелуегър беше отличена за ролята си на Джуди Гарланд в лентата „Джуди“. Това е втори „Оскар“ за актрисата, която преди това е награждавана за „Студената планина“.

След натоварената с политическа смисъл реч на Финикс, Зелуегър благодари на колегите и семейството си.

„Благодаря на родителите ми имигранти, които дойдоха тук с нищо и вярваха в американската мечта“, каза тя.

Снимка: Reuters

„Когато отбелязваме величието на нашите герои, ние си припомняме кои са те. И макар Джуди Гарланд да не е имала честта да получи тази награда приживе, сега съм сигурна, че тя показва нейното невероятно наследство“, каза Зелуегър.

При поддържащите роли отново нямаше никакви изненади – Брад Пит получи първия си актьорски „Оскар“ за ролята му в „Имало едно време… в Холивуд“, а Лора Дърн беше наградена за ролята си в „Брачна история“.

Снимка: Reuters

Пит благодари на целия екип на филма. „Много съм шокиран. Благодаря на всички прекрасни хора, които срещнах по дългия си път тук. Тази награда е за децата ми, които оцветяват целия ми свят. Обожавам ви“, каза той от сцената.

Снимка: Reuters

Лора Дърн също благодари на целия екип на филма „Брачна история“. „Някои хора никога не срещат своите герои. Ако си наистина благословен, те са твоите родители“, каза тя през сълзи.

Като цяло церемонията по връчването на наградите „Оскар“ отново затвърди позицията на Американската филмова академия срещу стрийминг компаниите. „Нетфликс“ беше най-номинираната продукционна къща тази година, но спечели едва две – наградата на Лора Дърн за поддържаща женска роля и тази за най-добър документален филм.