Здравните заведения в Париж алармират за все повече инциденти с електрически тротинетки, пише френският „Актю Пари“. Ако катастрофите не намалеят, превозното средство ще бъде забранено, заканват се от общината.

Парижките власти заплашват да не подновят договорите за 2023 година с фирмите обслужващи тротинетки със свободен достъп за обществено ползване. Те могат да бъдат принудени да изтеглят превозните средства в срок от един месец, ако не се ограничат катастрофите.

Превозното средство във френската столица нашумя преди 2 години, като в момента близо 15 хиляди тротинетки се обслужват от три фирми. Скоростта, която развиват е до 25 км/ч, което е с 10 км/ч по-висока скорост от колело.

Снимка: iStock

Поради тази причина инцидентите с тях също са повече.

Всеки ден влиза по един нов пациент в спешното след падане или катастрофа с тротинетка, сигнализират от здравните центрове. Травмите най-често са счупвания на крайниците, фрактури на черепа, наранявания на главата, челюстта и лицето. Има и по-мрачна статистика – за изминалата година са регистрирани 22 смъртни случая във Франция след инциденти.

Отговорът на фирмите също не закъсня. Те гарантират, че в Париж 99,99% от пътуванията преминават без проблем, като само 0,01% приключват с инцидент, а 87% от тях не стигат до лекарска намеса.

Снимка: iStock

79% от инцидентите са самостоятелни, а при 2% са с намесата на пешеходец, уточняват от фирмите. Според тях тротинетката е също толкова безопасната колкото и колелото и със сигурност по-безопасна от мотоциклетите.

Проблемите с превозното средство не са само катастрофите, но и паркирането им по улиците, твърдят от общината. Те често се изоставят по тротоарите и пречат на пешеходци, майки с колички и др. Паркират се и на места за автомобили, което допълнително изнервя шофьорите.

Снимка: iStock

Фирмите обаче контрират, че 96% от тротинетките са паркирани добре, защото пътуването с тях няма как да бъде приключено ако не бъдат оставени на посочените пунктове.

Друг проблем пред парижани и гостите на града е, че ако тротинетките бъдат забранени, така изчезва един от начините за придвижване в късните часове на денонощието. Причината е, че нощем градският транспорт е нарядко и се образуват големи задръствания от автомобили през деня. Така електрическите тротинетки се превърнаха в добра еко алтернатива.