30 злополуки с електрически тротинетки са станали у нас през последните два месеца. По закон те могат да се използват от всички, които имат навършени 14 години, но при определени правила.

Електрически тротинетки могат да се управляват и от непълнолетни. По закон обаче минималната възраст за управление е 14 години. И то само по велоалеи.

„Пътна полиция“ следи дали тротинетките се карат по правилата. Те са и тези, които могат да спират за проверка и да глобяват. В повечето случаи с 50 лева.

Ако нарушителите са под 16-годишна възраст, глобата е за родителите.

„Когато лицето е между 16-18 години глобата се заменя с обществено порицание“, обясни инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“.

Максималната скорост, с която може да се управлява електрическа тротинетка у нас е 25 километра в час. Като през последните години те стават все по-популярни. Наемат се с дебитна карта през мобилно приложение.

Ако разберат за нарушения, от фирмата блокират профила, с които е наета електрическата тротинетка. От 2019 година у нас само с тази компания са направени над 600 000 пътувания.