Годишното заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк започва като най-голямото дипломатически събитие в света. Стотици делегати ще се съберат в централен Манхатън, където често са се случвали любопитни събития, пише „Фокус”, като цитира „Гардиън”.

Събранието ще обърне внимание на много важни въпроси, за които света трябва да вземе съвместно решение.

Tрябва да се случи нещо много необичайно, за да засенчи някои от най-гневните, изненадващи или чисто и просто чудновати епизоди на събранията на ООН от основаването през 1945 г.

Снимка: Getty Images

Едно от най-любопитните събития е гнева на тогавашният лидер на Съветския съюз Никита Хрушчов през 1960 г. Предводителят на СССР, който не е известен с това, че обича да бъде критикуван публично, отговаря на критиките на делегатите от Филипините за съветските политики в Източна Европа като започва шумно да удря с юмруци по масата.

Когато това не накарва делегатите от азиатската страна да млъкнат, той си сваля демонстративно обувката и започва да удря масата с нея... или така показват допълнително монтирани снимки. Всъщност Хрушчов никога не е удрял по масата с обувка.

Снимка: Getty Images

В друг случай през 2006 г. президентът на Венецуела Уго Чавес оприличава тогавашния си американски колега Джордж Буш на Сатаната.

„Дяволът дойде тук вчера.“, заявява той преди драматично да направи жест на молитва и да посочи подиума.

„Ето тук. Още мирише на сяра. Вчера президента на САЩ, към когото аз се обръщам като към Сатаната, дойде да говори тук сякаш владее света“, допълва южноамериканецът.

Снимка: Getty Images

В куриозна ситуация е замесен настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп. Когато миналата година говори пред съвета, той описва как според него администрацията му е „почти най-успешната“ в историята на страната. Коментарът му предизвиква открит смях в залата.

Тръмп сприра за секунда с изненада и отмята, че не е очаквал такава реакция. По-късно той се измъква, като заявява, че „хората се смяха с мен, не на мен“ и че „са се забавлявали”.