Малцина могат да се похвалят, че се реализирали мечтата си за броени дни. Сред тях е Максим Анухин, който по време на гостуването си на джаз феста в Банско споделя, че има съкровеното желание да свири с Теодосий Спасов. Мечтата му става реалност две седмици по-късно.

„Теодосий Спасов ни прие много сърдечно, получи се много добър дует, а най-хубавото е, че е отворен за сътрудничество“,  споделя Максим след срещата с големия български музикант.

Самият Анухин е определян като най-добрият изпълнител на гусла в Русия, пее на 10 езика, философски настроен е към музиката и живота, вярва в съдбата и в себе си, почитател е на индийската култура. В Банско той представи своето „Етно транс дуо“ заедно с швейцареца Симон Вирш. Изненадата им бе лирично изпълнение на „Облаче ле бяло“.  

Оказа се, че Максим има специално отношение към нашата музика, тъй като избрал „Облаче“-то сред 20 други български песни, които познава и може да пее.

Музикантът има и нещо като хоби, което е превърнал в своя кауза – изнася концерти в отдалечени и малко населени места, където никога не са стъпвали хора на изкуството. Следващото му подобно приключение е на 12 септември в руска област, която има само един град, а зимата продължава 6 месеца в годината.

Симон Вирш допълва портрета на колегата си: „Максим е различен от всички останали изпълнители на гусла, защото повечето изпълняват традиционни стари песни, а той е съвременен музикант, с уникално и модерно звучене. Освен това се интересува от рок музика“.

Етно транс дуо на джаз феста в Банско, 2018
Снимка: Даниел Димитров

Максим е убеден съм, че възможностите на гуслата са абсолютно неразкрити. „Това, което аз правя с гуслата сега, е детска градина в сравнение с това, което би могло да се извлече от този инструмент с помощта на индийската техника на свирене“, допълва той.

Следващата му мечта е да развие школа за преподаване на гусла и да напише учебник-самоучител с ноти, музика и репертоар. Междувременно, преподава гусла по скайп, по разработена от негова методика.