Ново изследване, публикувано в списание Frontiers in Psychology, проследява връзката между хранителните навици и съня, като обръща особено внимание на сънищата, пише БГНЕС. Едно от основните открития: колкото по-тежки са симптомите на лактозна непоносимост, толкова по-интензивни са кошмарите.
Проучването предлага потенциално обяснение на въпросите, повдигнати в по-ранно изследване от 2015 г., което разглеждаше как определени храни влияят върху съдържанието и емоционалния заряд на сънищата — т.нар. „зависими от храната сънища“.
„В по-старото проучване хората постоянно обвиняваха сиренето за лошите си сънища“, коментира д-р Тор Нилсен, професор по психиатрия в Университета в Монреал и съавтор на двете изследвания. „Смятам, че сега получихме по-точни отговори.“
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Изследването обхваща малко над 1000 участници. Хората, които съобщават за сериозни стомашно-чревни симптоми, свързани с лактозна непоносимост, описват и по-силни кошмари. Това се измерва чрез честотата на кошмарите, нивото на безпокойство, което предизвикват, степента, в която влияят на ежедневието, и продължителността им в рамките на месеци. Най-често участниците посочват млечни продукти и сладкиши като причинители на неприятни сънища.
Проучването е проведено сред студенти, записани в уводен курс по психология, което поставя ограничения върху това доколко резултатите могат да бъдат обобщени за по-широката популация.
Въпреки това, както авторите на изследването, така и външни експерти смятат, че има логични обяснения защо богато на млечни продукти хранене преди сън може да доведе до кошмари. Според Нилсен симптомите на тревожност, които често съпътстват лактозната непоносимост, също могат да играят роля.
Д-р Мари-Пиер Сент-Ондж, директор на Центъра за върхови постижения в изследванията на съня и циркадните ритми към Колумбийския университет, посочва, че нарушенията на съня в резултат на стомашно-чревни проблеми могат да обяснят връзката с по-неприятни сънища.
Според д-р Патрик Макнамара, доцент по неврология в Медицинското училище „Чобаниан и Аведисиан“ към Бостънския университет, консумацията на храни, предизвикващи лактозна реакция, може да доведе до т.нар. „микро-събуждания“, които нарушават качеството на съня и засилват интензивността на кошмарите.
И все пак, и Макнамара, и авторите на изследването предупреждават, че може да има и други фактори, несвързани със стомашно-чревни симптоми, които влияят върху сънищата.
Нилсен подчертава нуждата от още проучвания за връзката между млечните продукти и сънищата. Русел Пауъл, съавтор на изследването и професор емеритус по психология в Университета МакЮън в Алберта, споделя, че екипът планира да повтори експеримента в други групи.
Нилсен добавя, че хората могат сами да наблюдават хранителните си навици и да правят промени в диетата си – интервенции, които не изискват непременно медицинска помощ.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK