Мъж, парализиран от врата надолу заради тежка гръбначна травма през 2007 г., може да комуникира отново благодарение на мозъчен имплант. Технологичното устройство „превежда“ мислите му в текст с 94% точност, пише „Сайънс алърт“.

Устройството е част от дългогодишен проект, който цели с помощта на изкуствен интелект да се интерпретират мозъчни сигнали в написан текст.

В конкретния случай пациентът е на 65 години. В мозъка му е имплантирано специалното устройство. По време на експеримента мъжът бил помолен да си представя много ясно как изписва думи с химикалка или молив. Докато правел това електродите, монтирани в мозъка му, интерпретирали мозъчните сигнали в алгоритми.

Външен компютър, който получава сигнал от електродите успял да пресъздаде всички букви от азбуката, както и някои базови пунктуационни знаци.

При различните експерименти мъжът успявал да достигне скорости на „писане“ от 90 знака в минута или около 18 думи в минута. Точността на писането била 94%, а при използването на автоматичен коректор на грешки – 99%.

За сравнение – средната скорост на писане на мобилен телефон във възрастовата група на мъжа е 115 знака в минута или 23 думи за минута.

Учените са категорични, че предстои още много работа по усъвършенстването на системата, но потенциалът ѝ е огромен.