Частичното зрение на шестима незрящи беше възстановено благодарение на имплант, който изпраща изображения директно към мозъка, пише „Гардиън”.

Чрез видео камера, закачена на очила, се изпращат електроди, които достигат до зрителната зона в кората на главния мозък. Така се дава възможност на незрящите да се орирентират.

Разработката на импланта е на съвместна работа между американски учени в Тексас и Лос Анджелис.

Според лекторът в University College London Алекс Шорт, откритието ще даде шанс на много хора да прогледнат отново, дори да е частично.

Той твърди, че всички предишни опити да се създаде бионично око са се фокусирали върху работещо око и работещ нерв. По думите му новият имплант напълно променя представите за това как се лекуват напълно слепите хора.

„Това е истинско послание за надежда”, допълва Шорт.

За да потвърдят откритието, учените са провели серия от тестове. Те са се състояли в това участниците, които са загубили напълно зрението си, да гледат в черен екран. Целта е била да открият бял квадрат, който се появявал на различни места.

В повечето от случаите резултатът бил позитивен.

Въпреки че имат още много работа, учените са на мнение, че това е важен момент за неврологията и невротехнологията. Според тях в близкото бъдеще може да бъде възстановено функционалното зрение на незрящите.