Привържениците на катастрофалните сценарии предвиждат мегаземетресение от порядъка на 7-9-та степен по Рихтер утре. Те основават апокалиптичната си прогноза на базата на фаталния 188-дневен цикъл, пророкуват английски сайтове.

Според тази теория през последните две години на всеки 188-189 дни нашата планета е била разтърсвана от силен трус, съпроводен (или предизвикан) от чувствително изместване на земната ос на всеки 377 дни.

Какви са фактите? На 27 февруари 2010 г. катастрофално земетресение с магнитуд 8,8 разлюлява Чили, като колосалната енергия, освободена от природното бедствие, измества земната ос с цели 8 см. Денят на нашата планета неусетно се съкращава с 1,26 милионни от секундата. Как става това?

Представете си един състезател по фигурно пързаляне. Когато той се върти като пумпал на едно място, неговата скорост се увеличава с прибирането на ръцете по-близо до тялото му. Така става и при мегаземетресенията. Когато в кората на планетата една тектонска плоча се промуши под друга вследствие на субдукцията, Земята забързва съвсем леко своите обороти и денят се скъсява.

188 дни по-късно, на 3 септември 2010 г., Нова Зеландия е разтърсена от трус с магнитуд 7 по Рихтер. Никакво изместване на земната ос, тъй като тук сме далеч от почти 9-те бала на чилийския катаклизъм.

Но 189 дни по-късно природата взима своя реванш. Настъпва бедствието в Япония с магнитуд 9 по Рихтер и последвалото чудовищно цунами. Регистрира се и преместване на земната ос с цели 10-20 см.

След нови 188 дни е регистрирано силно, но не толкова катастрофално земетресение на островите Фиджи с интензитет 7,3 по Рихтер. Датата е 15 септември 2011 г. и отново няма колебание в оста на въртене на нашата планета.

Ако има някаква закономерност в тези катаклизми, 188 дни след последния значителен трус от Фиджи, тоест на 22 март 2012 г. трябва да очакваме мегаземетресение от порядъка 9 степен. Дали това ще се случи?

Междувременно прогнозите на феновете на апокалиптичните сценарии отчасти се сбъднаха. Броени часове преди края на 188-дневния цикъл на 20 март в Мексико, близо до Акапулко бе регистрирано силно земетресение над 7-а степен. Дали все още ни дебне катастрофа в следващите 24 часа?

Ще почакаме, ще видим. Земетресенията са трудно предвидими природни явления и според повечето специалисти един сравнително ограничен 2-годишен период е твърде малък, за да се изведе някаква закономерност. Но това не означава, че тя априори трябва да бъде зачеркната, особено след труса в Мексико.

Повечето специалисти смятат, че данните за 188-дневния цикъл са спекулативно подбрани. В миналото са ставали много мегаземетресения, които са излизали извън констатираната 188 - 377 дневна закономерност.

Така например чудовищната катастрофа, която разтърси Индийския океан в края на 2004 г., предизвика най-голямото изместване на земната ос от последните години, без да може да бъде включена по някакъв начин в този алгоритъм.