Лондонският музей отваря врати с експозиция, вдъхновена от света на Хари Потър и книгата на Джоан Роулинг „Фантастични животни и къде да ги намерим“, предадe "Ройтерс".

Кураторите са се погрижили да намерят връзката между вълшебния свят на авторката и истинските експонати на музея, които наброяват цели 80 милиона.

Посетителите ще могат да се потопят във вселената от книгите на Хари Потър в невиждан досега детайл. Те ще могат да тръгнат по стъпките на изследователя и магизоолог Нют Скамандър. Неговият костюм посреща привържениците му още в началото на изложбата.

Снимка: Reuters

„Ние анализирахме учудващите характеристики на героите от книгата „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и ги сравнихме с нашите колекции, съдържащи над 80 милиона образци“, обясни главния куратор на музея Лорейн Корниш.

Специалистите могли да установят връзката между фантастичните зоогерои от книгата на Роулинг със сто реални експоната от музея.

Скелет от изкопаема змия с над 8 метра дължина напомня за възникването на митовете за морските чудовища. Истински рогове от нарвал пък обясняват произхода на фантастичните еднорози. До тях са изложени магическите пръчки на главните герои на сагата – Рон Уизли и Драко Малфой, които съдържали частички от тези митични същества.

Снимка: Reuters

В тази странна експозиция са включени видеоклипове, костюми и декори, предоставени от „Уорнър брос"“ редом със старинни фосили и препарирани животни.

Във втората част на изложбата се проследява как авторката на книгата се е вдъхновила от истинското поведение на някои представители на фауната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!