Един от най-известните видове наденица – берлинският къривурст празнува своя 70-ти рожден ден, пише „Ройтерс”.
Според данните годишно се консумират около 800 млн. наденици, а в немската столица той се среща почти навсякъде. Къривурстът обикновено е придружен от картофен чипс.
Собственици на заведения, предлагащи кулинарното изкушение твърдят, че ключът към успеха е вурст от високо качество. Освен това се добавя и телешко месо.
Подемът на наденицата започва след края на Втората световна война, когато храната е била в дефицит, а берлинчани са полагали огромни усилия да възродят града.
Кълцаният къривурст е дело на Херта Хойвер, която започнала да смесва доматено пюре с къри, сол, сос „Уорчестър” и „тайна съставка”. "Изобретението" бързо се разпространило в цяла Германия.
Според местни кулинари рецептата за наденицата не се е променяла през последните десетилетия.