Лабораторно създадена пържола – такава здравословна алтернатива предлагат от израелска компания в отговор на притесненията относно влиянието на месото върху човешкия организъм, както и за хуманното отношение към животните.

Компанията твърди, че е първата в света, която разработва пържола в лабораторна среда. Тя дори преговаря с някои от най-добрите ресторанти в САЩ, Европа и Азия да бъде предлагана на клиентите, пише Ройтерс.

Идеята е първоначално да се предлага съвсем тънка пържола, създадена от малък брой клетки, взети от крава, без да се налага животното да бъде убито.

Снимка: Ройтерс

От компанията обясняват още, че тъй като месото се прави в лаборатория, където получава точни хранителни вещества и се съхранява в строго контролиран инкубатор, това го прави по-здравословно от предлаганото в търговската мрежа.

"Процесът на създаване на месото е в затворени съдове, които не позволяват никакво замърсяване и следователно не е необходимо да добавяме никакви антибиотици. Нещо повече – дори може да обогатим нарязаното месо със специфични хранителни вещества, които са важни за нашия организъм”, обяснява представител на израелската компания.

Създателите на лабораторната пържола се надяват някои ресторанти да я включат в менютата си през 2021 г., а през 2023-а да бъде предлагана масово и в търговската мрежа.

Снимка: Ройтерс

Пазарът на животински протеини в световен мащаб се оценява на над 1 трилион долара годишно. Израелската компания има амбицията да стане един от трите най-големи производители на месо в света в рамките на следващите 20 години.

В момента малката пържола ще бъде предлагана за около 50 долара, като впоследствие тя ще поевтинее, тъй като целта е масово производство и тя да стане достъпно и за домакинствата с по-ниски доходи.

Компанията вече планира следващият й продукт да бъде дебела пържола с вкусови качества, които всички ние познаваме и харесваме.

Броят на новосъздадените предприятия, които произвеждат лабораторно разработено месо, е нараснал от четири в края на 2016 г. до повече от 24 през миналата година, сочи проучване на пазара.