От любимия площад на Петко и Пенчо Славейкови, през къщите-музеи на Иван Вазов и Пейо Яворов, до малките градски книжарници – всяко едно от тези места е част от богатата история на литературна София.

Снимка: Иван Шишиев

В новия си проект – фотоалбумът "Литературна София" фотографът Иван Шишиев ни повежда на приключение из пъстрите страници на големия град.

Снимка: Иван Шишиев

"Всичко тръгна през месец януари. Вече имах идея какво искам да създам, имах няколко идеи, свързани с библиотеките, някои идеи, свързани с онези места, за които човек не знае и в крайна сметка започнах, без да спирам "Етюд-и-те на София", така че хората да не разбират все пак какво ще се случи. Започнах да си пиша с литературните музеи, с библиотеките за различните малки истории, които знам, че съществуват някъде из града", спомня си Иван.

Снимка: bTV

Разходката на създателя на "Етюд-и-те на София" из скритите литературни кътчета започва от библиотеката на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Няколко месеца по-късно пътешествието му го отвежда на километри извън големия град.

Снимка: Иван Шишиев

"Преминах през литературните къщи на Иван Вазов, Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Христо Смирненски… Карах колело до Байлово, за да мога да отида и да снимам къщата на Елин Пелин… В къщата-музей на Пенчо Славейков открих една визитка с парфюм, който той е използвал, един френски парфюм, който е много изискан за времето си, от 20-те години. Не се знае, може би този парфюм е използвал, когато се е срещал с Мара Белчева", разказва фотографът.

Снимка: Иван Шишиев

Връзката на Иван с големите имена в българската литература обаче води своето начало много преди той да се изгуби из градските пространства, свързани с обичани поети и писатели.

Снимка: Иван Шишиев

"На площад "Славейков" всяка година има сергии с мартеници и някъде преди около 4 години просто забелязах, че никой не слага една-единствена мартеница, ето така, дори за шега, на ръцете на Петко и Пенчо Славейкови. На следващата година просто купих мартеници и започнах да ги слагам на всички статуи, които са свързани с литературата в града - от дяволчето Фют и Ян Бибиян до Радой Ралин и котката", обяснява създателят на "Етюд-и-те на София".

Снимка: Иван Шишиев

Фотоалбумът "Литературна София" ще има своето официално представяне навръх празника на столицата – 17 септември, когато ще бъде открита и новата изложба на фотографа.