Учени направиха революционен пробив в био роботиката – те създадоха първите в света живи и самолекуващи се роботи, използвайки стволови клетки на жаби. Новите организми са кръстени Ксеноботи от името на африканската жаба, използвана в експеримента – ксенопус лаевис, пише Си Ен Ен.

Експериментът е проведен от учени от университета във Вермонт в партньорство с университета „Тъфтс“.

Процесът на създаване

Ксеноботите са създадени от стволови клетки, които имат способността да се развиват в различни типове други клетки. Например, стволови клетки могат да се прегрупират, за да формират кожни клетки или сърдечни клетки.

Учените извлекли стволови клетки от жабешки ембриони и ги оставили в инкубатор.

Горен ред - 3D проекция, направена от ИИ, как ще изглежда готов ксенобот; Долен ред - създадените ксеноботи
Снимка: Screenshot / YouTube

След това всяка отделна клетка е била „преструктурирана“ в точно определена физическа форма – действие, извършено от супер компютър и мощен изкуствен интелект. От университета във Върмонт коментират, че тези физически форми не се срещат никъде в природата.

Какво е ксеноботът?

След програмирането, клетките започнали да работят сами – тъканните клетки се съединили, за да формират различни структури, а пулсиращите сърдечни клетки позволили на биороботите да се движат сами.

Малките биологични машини не изглеждат като традиционни роботи, а по-скоро на миниатюрни балончета. Те с размери под 1 мм и могат да се движат свободно в човешкото тяло.

Ляво - формата на ксенобот, изградена от ИИ, цветовете представляват два вида клетки; Дясно - готов ксенобот
Снимка: Sam Kriegman, UVM

„Това е нов тип жива машина. Те не са нито традиционен робот, нито животински или растителен вид. Ксеноботите са изцяло нов клас същества – жив, програмируем организъм“, коментира Джошуа Бонгард, един от водещите на изследването.

Учените установили също, че ксеноботите могат да се самолекуват и регенерират сами – при разрязване на един ксенобот, той сам се съединил обратно и продължил да се движи.

Ксеноботите не могат да се размножават и еволюират – те правят само това, за което са програмирани. 

Макар да са програмирани от изкуствен интелект, който традиционно е приеман от обществото със смесени чувства и страх, учените са категорични, че ксеноботите са абсолютно безопасни за хората.

„Съвременният изкуствен интелект трудно може да създаде организъм, който е опасен за хората. Това може да се направи и от опитен биолог с лоши намерения“, поясняват учените.

Ксенобот под микроскоп
Снимка: Screenshot / YouTube

За какво може да се използват малките био роботи?

Ксеноботите имат няколко предимства пред традиционните изобретения на роботиката. Например, те не отделят вредни субстанции при разграждане.

Животът на един ксенобот е около една седмица, ако разчита единствено на хранителните вещества в самия себе си, но ако попадне в богата среда, животът му може да се удължи до няколко седмици.

Биороботите могат да бъдат използвани успешно в няколко направления – те могат да почистват радиоактивни отпадъци и да преработват микропластмаса в океаните.

Ксеноботите имат и изцяло човешко приложение – при инжектиране в човешкото тяло, те могат да носят лекарства до конкретно място, да почистват артерии и вени и да извършват много манипулации, които са прекалено прецизни за човешка ръка.

Бъдещето на ксеноботите

В по-дългосрочен план, новите био роботи могат да подобрят живота на хората изключително много.

С развитието на технологията ксеноботите ще могат да преработват ракови клетки в човешкото тяло и да ги трансформират в здрави клетки. Повредени връзки в човешкия мозък, който ни карат да забравяме, също ще бъдат възстановявани напълно.

Ксеноботите ще могат да поправят генетични дефекти, да предотвратят дегенеративни заболявания и дори да победят остаряването на човешкия организъм – възможности, които до момента сме срещали единствено в научната фантастика.