Помелото е голям цитрусов плод, който обикновено се отглежда в Югоизточна и Източна Азия. Има много дебела кора, която обикновено се изхвърля, което води до значително количество отпадъци. В ново проучване, публикувано в ACS Applied Materials & Interfaces, изследователи от Университета в Ърбана-Шампейн, Илинойс са изследвали метод за употреба на кората на помелото за генериране на електричество.
„Има две основни части на кората – тънък външен слой и дебел, бял вътрешен слой. Бялата част е мека и се усеща като гъба, когато я натиснете. Ако можем да преработим кората вместо просто да я изхвърляме, можем да намалим отпадъците значително“, каза съавторът на изследването И-Чен-Уанг, асистент в Колежа по селскостопански, потребителски и екологични науки в Илинойс, пише TechExplore.
Помелото обикновено тежи от 1 до 2 килограма и кората представлява 30% до 50% от неговото тегло. В проучването изследователите са отстранили най-външния слой на кората, като са оставили само дебелата, гъбеста бяла кора.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Те са я нарязали на по-малки парчета, които са минали през процеса на сушене чрез замразяване, за да се запази уникалната им пореста структура, за който повече може да намерите тук:
След като са анализирали химическия състав и механичните свойства на кората, изследователският екип я е използвал, за да създаде устройства, които могат да преобразуват механичната енергия в електричество.
Тези устройства използват принципа на трибоелектричния ефект, за който може да видите повече във видеото:
Изследователите са използвали кората на помелото и пластмасово покритие като два трибоелектрични слоя, които влизат в контакт при външно въздействие. Полученото устройство може да преобразува външната механична енергия в електричество. Според учените само чрез просто почукване с пръсти върху тези трибоелектрически устройства, те биха могли да захранват около 20 светодиода (LED).
„Благодарение на естествената пореста структура на кората на помелото, тези устройства могат да бъдат силно чувствителни към външните въздействия. Това ни вдъхнови да разработим сензорни устройства, които могат да бъдат прикрепени към човешкото тяло за биомеханичен мониторинг“, обясни Уанг.
Сензорите са в състояние да наблюдават движенията на ставите и модела на походката. Тази способност има голям потенциал да предостави ценна информация за професионалистите в здравеопазването и физическата рехабилитация.
„Това изследване подчертава вълнуващи възможности за трансформиране на хранителните отпадъци в полезни и ефективни устройства и материали.“, каза Уанг.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK