В неделя между 18 ч. и 19:30 ч. българско време се очаква космическият кораб „Орион“ от първата непилотирана мисия до Луната „Артемис 1“ да кацне. Изчисленията показват, че апаратът ще се приводни в Тихия океан, близо до остров Гуаделупе.

Излъчване в реално време на мисията има в официалния канал на НАСА: https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg

Макар и без екипаж, „Артемис 1“ счупи рекорди и постави началото на нова ера за пилотирани мисии до Луната и дългосрочно присъствие върху нея.

При полета на кораба „Орион“ към Земята сателитът за проследяване и предаване на данни (TDRS) на НАСА ще улесни комуникациите и корекцията на траекторията на връщане, отделянето на космическия кораб, повторното влизане през земната атмосфера и падането в океана.

Наземни екипи ще следят приводняването на „Орион“ в Тихия океан. Той ще навлезе в атмосферата с повече от 36 хиляди километра в час. Специален кораб с научно оборудване и специалисти край бреговете на остров Гуаделупе очаква завръщането на космическия кораб.

Екипите ще извадят „Орион“ от океана и ще се опитат да възстановят хардуера, изхвърлен по време на кацането. Включително предния капак на отсека и три основни парашута. Специалистите имат за цел да възстановят и възможно най-много допълнителни елементи за анализ по-късно.