Около 15:20 ч. българско време в понеделник се очаква стартът на мисията „Артемис“ 1 към Луната. Това ще стане от космическия център „Кенеди“ във Флорида.
 
Ракетата Space Launch System (SLS) е най-мощната, създавана от човечеството. Тя е висока около 98 метра и е с 15% по-голяма мощност от ракетата „Сатурн 5“, използвана в лунната програма на НАСА „Аполо“ преди повече от 60 години.
 
Снимка: Reuters
 
Две минути след изстрелването, ускорителите (тръстерите) ще паднат в Атлантическия океан. Осем минути по-късно това ще се случи и с оранжевата основна степен на ракетата, щом от нея се отдели капсулата „Орион“. 90 минути след изстрелването междинната степен заедно с капсулата трябва да обиколи Земята още веднъж, преди да изгори при падането си в атмосферата. Когато успешно се случи и това, капсулата „Орион“ ще се насочи към Луната.
 
Този космически апарат се захранва от сервизен модул, разработка на Европейската космическа агенция. В него са поставени три манекена, покрити със сензори. Те ще събират данни какво биха изпитали астронавтите при пътуване до и от Луната.
 
На командирското място е т. нар. „Moonikin Campos“. Този манекен е кръстен на легендарния инженер Артуро Кампос от НАСА, който изигра ключова роля в спасяването на астронавтите и мисията „Аполо“ 13. Другите два манекена са наречени Хелга и Зохар. Тези фигури са изработени от специални материали, които максимално да наподобяват човешки кости, тъкани и органи.
 
Снимка: NASA/SLS Program Office
 
Капсулата „Орион“ трябва да измине общо над 2 милиона километра по време на мисията си. Тя ще се доближи максимално на около 100 километра до лунната повърхност без да каца върху нея.
 
Важна част от мисиите „Артемис“ е търсенето на вода върху Луната. Затова капсулата „Орион“ е оборудвана с малък спътник, наречен Lunar IceCube. Той е разработен от учени и студенти в университета Морхед, щата Кентъки. Идеята им е, че замръзналата вода върху полюсите и кратерите може да бъде разделена на водород и кислород, за да послужи като ракетно гориво.
 
Инструментът BIRCHES е малък сателит, който ще изследва водния лед върху Луната - къде се намира той, какъв е неговия произход и как да го използваме.

Приблизително 42 дни след старта на мисията, „Орион“ се очаква да бъде насочена обратно към Земята. При навлизането й в атмосферата ще бъде тестван изключително важен елемент – топлинният щит с диаметър около 5 метра, който е най-големият, създаван някога.
 
Той трябва да издържи скорост от около 40 хиляди километра в час и температура около 2760 градуса по Целзий. Ако щитът се справи с тези чудовищни предизвикателства, няколко парашута ще забавят скоростта на капсулата, преди да се приводни край бреговете на Сан Диего.
 
Досега НАСА е похарчила около 40 милиарда долара за програма „Артемис“, показват данни от вътрешния одит на Агенцията. Само разработката на ракетата Space Launch System (SLS) е надхвърлила предварителния бюджет три пъти, достигайки стойност от 20 милиарда долара. Същевременно по „Артемис“ работят над 70 хиляди специалисти от НАСА и нейните фирми подизпълнители.