Китай въвежда задължително лицево разпознаване на всеки, който поиска да си купи нов телефон или да използва мобилна или фиксирана услуга. Новите мерки влизат в сила на 1 декември и за пореден път повдигат много въпроси относно човешките права в страната, пише онлайн изданието “Кварц”.

В подробен материал журналистите обясняват, че Министерството на индустрията и информационните технологии задължава всеки телеком задължително да сканира лицата на всички хора, които сключват договори с тях. Това не важи за предплатените услуги, които традиционно се предлагат по цял свят. Според китайското министерство това е важна стъпка към “предпазването на легитимните права и интереси на китайските граждани в киберпространството”. Според властите по този начин щели да се намалят интернет и телефонните измами в страната.

Освен задължителното лицево разпознаване, министерството налага забрана за прехвърляне на телефонен номер на друг човек. Те съветват също компаниите да проверят подробно дали всички телефонни номера в страната се използват от хората, на които са регистрирани.

Това е първият случай в света, в който технология за лицево разпознаване се използва по този начин – навсякъде е нужна единствено валидна лична карта, за да сключите договор с мобилен оператор.

Новите правила са добавка към закон от 2013 г., когато Китай въведе регистрация с истинско име за мобилните телефони. Всички потребители трябва да предоставят личните си карти и да бъдат снимани от мобилните оператори, за да получат нов номер. Според по-старите правила всеки потребител трябвало да представи и кратък видеоклип, който да послужи като доказателство, че личната карта наистина принадлежи на този човек.

Новите регулации са част от мерките, които Пекин взима в опит да контролира интернет пространството в страната. Китайският президент Си Дзинпин е сериозен застъпник на идеята за “кибер сувернитет”. Китайските власти контролират достъпа до огромна част от западни медии и социални мрежи, като “Фейсбук” и “Туитър” са напълно забранени в страната.

Малко след тази публикация на уебсайта “Кварц”, който отразява протестите в Хонконг от самото им начало, достъпът до него и до мобилното му приложение беше забранен за потребителите в Китай – още една стъпка към тотален контрол над информацията онлайн.