Десетки хиляди излязоха по улиците на Хонконг след обявената забрана за носене на маски и други покриващи лицето предмети по време на демонстрации.

По-рано днес ръководителят на администрацията Кери Ланг обяви решението да се забрани носенето на маски по време на протести и други масови мероприятия. Забраната влиза в сила тази нощ. Гражданите, които нарушат разпоредбата, ще получат наказание до една година лишаване от свобода или глоба в размер на 3,2 хиляди щатски долара.

Снимка: EPA

Редица активисти вече заявиха, че ще настояват за преразглеждане на забраната по съдебен път, пише БГНЕС.

По време на днешната пресконференция Кери Лам обяви, че забраната ще бъде отменена, когато няма да бъде необходима. Тя не изключи възможността, ако протестите се задълбочат, властите да разгледат възможността за въвеждане и на други ограничителни мерки.

Законът предвижда изключения - например, когато лицето се покрива от религиозни или медицински съображения.

Снимка: EPA

Новият закон предвижда забрана за използване на всякакви предмети, които закриват лицето и препятстват идентифицирането. В същото време дава право служителите на правоохранителните органи да изискат от намиращите се на публични места хора да свалят маските от лицата си.

Според Лам през последните четири месеца в града са се провели около 400 протеста, в които са пострадали повече от 1100 души, включително 300 полицейски служители.

Снимка: EPA

Протестиращите в Хонконг винаги крият лицата си, за да не могат да бъдат разпознати. За да бъдат открити участниците в различни акции, полицията използва оцветена вода, боята от която не може да се изпере и да се отстрани от кожата дълго време. По този начин органите на реда успяват да издирят нарушителите.

В момента 15 държави са въвели забрана за носене на маски по време на демонстрации и масови мероприятия, включително САЩ, Канада, Германия и Франция.