Протестиращи в Хонконг стъпкаха китайското национално знаме и разбиха камерите за наблюдение и сензорите за електронни билети на метростанция, след като продемократичните протести отново бяха белязани от насилие, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. 

Снимка: EPA

Демонстрантите използваха чукове, за да счупят сензорите за билети на входовете, оцветиха със спрей и изпочупиха екраните на машините за билети, като използваха чадъри, за да скрият лицата си.

Вандалските прояви на станция "Шатин" бяха извършени, след като приключи протестът в мол до станцията, в който участниците правиха жерави от хартия. Полицията за борба с безредиците пристигна на мястото на нападението и охранява станцията, след като бе затворена.

Снимка: EPA

Хонконгската полиция използва сълзотворен газ срещу антиправителствените протести в Шатин, съобщава "Ройтерс".

Продемократичните протести в Хонконг, които се провеждат вече четири месеца, започнаха често да приключват с насилие в края на деня и през нощта. Твърдо ядро протестиращи заявява, че крайните действия са необходими, за да се привлече вниманието на правителството.

В събота през нощта полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, които хвърляха бензинови бомби към полицаите и запалиха огньове по улиците.

Демонстраните правиха оригами на протеста в мола и скандираха лозунги и пяха песен, която стана техен химн.

Лидерката на Хонконг Кари Лам се съгласи да изтегли закон за екстрадиране, предизвикал началото на протестите през юни. Антиправителствените протести обаче издигат още искания, включително напълно демократични избори в полуавтономната китайска територия и независимо разследване на полицейското насилие по време на по-ранни демонстрации.

Протестиращите заявяват, че Пекин и правителството на Лам подкопават високата степен на автономност и западния стил граждански свободи, обещани на бившата британска колония, когато бе върната на Китай през 1997 година.