Бременните жени, които пушат марихуана, поставят децата си под угрозата от психоза по-късно през живота им. Това показват резултатите от ново изследване, проведено в Съединените щати.

„Пренаталното излагане на марихуана е свързано с увеличаване на склонността към психоза у детето на около 10-годишна възраст”, обясни ръководителят на изследването Джереми Файн от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. 

Учените са стигнали до заключението заради способността на основната психоактивна съставка в марихуаната – тетрахидроканабинол, да преодолява плацентната бариера. По този тя въздейства върху развиващия се фетус.

Употребата на канабис от бременни се е увеличила със 75 на сто между 2002 г. и 2016 г.

„Едно от възможните обяснения за увеличения риск от психоза вследствие на употреба на марихуана, след като жената е разбрала, че е бременна, е, че ендоканабиноидната система от рецептори вероятно не е на мястото си през първите седмици от бременността”, каза Райън Богдан от екипа. 

Напоследък редица изследвания показаха, че канабисът може да увреди психичното и физическото здраве. Марихуаната дори беше свързана с депресия и самоубийствено поведение у младите хора.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Psychiatry.