Ако пътувате в обществения транспорт или просто сте на публично място, няма как да не усетите нечия неприятна миризма – особено ако температурите навън надвишават 37 градуса.

През лятото, когато се потим по-често, трябва да сме и по стриктни към личната си хигиена.

Медиците обаче уточняват, че лошата миризма може да не е заради липсата на хигиенни навици. Една немалка част от сериозните заболявания причиняват неприятно изпотяване, т.е. този проблем не бива да се игнорира.

Съществуват медицински състояния, които водят до отделянето на много неприятна телесна миризма. В някои случаи миризмата може да бъде на сварено зеле, в други – на запарени крака, а в трети - на гниеща риба. Състоянията са редки, но симптомите им са остри, а понякога и опасни за здравето.

Необикновената телесна миризма често е признак за по-сериозен проблем, а не само за липса на елементарни хигиенни навици. Най-често изпотяването е признак за дефект при разграждането на консумираната храна, т.е. това може да е симптом за метаболитно заболяване.

Синдром на рибната миризма

Добър пример за това е т.нар. състояние триметиламинурия или Синдром на рибната миризма, обясняват лекарите.

 

Телата на страдащите от това заболяване миришат на разлагаща се риба, понеже метаболизмът им не успява да разгради съединение, познато на лекарите като триметиламин. Именно на него се дължи неприятното изпотявате.

Триметаламинът се произвежда в телата на всички хора, особено от чревните бактерии, които го отделят при храносмилането на яйца, черен дроб и риба.

Наличието на съединението не е проблем за организма, понеже се превръща в безмирисна молекула от специален чернодробен ензим (флавин-съдържаща монооксигеназа).

Снимка: iStock

Хората, страдащи от синдрома на рибната миризма, носят генетична мутация, която не позволява на този ензим да се синтезира правилно.

Без достатъчни количества от него обаче триметаламинът се натрупва в тялото и се отделя чрез потта, урината и дори чрез издишването.

Лекарите обясняват, че неприятният мирис при това състояние може да се избегне чрез промени в диетата. Пациентите просто трябва да избягват консумацията на определени продукти.

Другият метод за лечение е чрез венозното вливане на антибиотици, които потискат бактериите, отделящи триметаламин. Добре би било да се знае обаче, че макар да има неприятен симптом, това заболяване не застрашава човешкото здраве.

Неприятен аромат на потни крака

Друго състояние, познато като изовалерианова ацидемия, може да доведе до смърт. При него се отделя неприятна миризма на запарени, потни крака.

Опасното в случая е, че заболяването може да доведе до мозъчни увреждания и дори до фатален изход, особено при децата.

Характеризира се с невъзможност за пълното разграждане на аминокиселината левцин. В организма на такъв пациент тя се разгражда само до изовалерианова киселина, носеща тежкия мирис на сирене или мръсни чорапи.

Натрупването на тази киселина е в основата на неприятния за обонянието симптом. Освен това този метаболитен проблем води до задържането на токсини в тялото.

Това пък от своя страна води до тежки увреждания на централната нервна система и може да предизвика смърт, ако заболяването не бъде хванато и лекувано навреме.

Пот с мирис на кисело зеле или ацетон

Миризмата на кисело зеле пък подсказва за това, че тялото не може да се справи с обработката на аминокиселината тирозин.

Снимка: iStock

В резултат на това има натрупване на различни киселини в тялото, което може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб и бъбреците, както и до промени в костната тъкан.

Липсата на въглехидрати в менюто пък може да доведе до неприятната миризма на ацетон, излъчваща се чрез потта.

Специалистите обясняват, че за да се снабди с глюкоза, тялото започва да изгаря натрупаните мазнини.

Ацетонът се отделя като краен продукт от тази реакция. Обикновено тази миризма се появява при дълго гладуване, обезводняване или в началната фаза на диабет.