На тази дата ще си припомним за един пожар, успял за часове да унищожи десетилетия труд. Уви, безвъзвратно.

През 1986 година пламва обществената библиотека в Лос Анджелис. Изгарят 400 хиляди книги, повредени са 700 хиляди. Пожарът продължава цели 7 часа , а температурата в сградата достига 1000 градуса по Целзий.

Централната библиотека разполага с внушителна противопожарна система и все пак в потушаването на пламъците се включват повече от 350 души, 9 линейки, три хеликоптера и цялата служебна техника. 50 души получават наранявания, за щастие без фатален край.

Щетите се оценяват на 22 милиона долара. И до днес не е ясно каква е причината за огненото бедствие, но молбите на живеещите в града на ангелите са да бъдат пощадени от големите летни пожари, които през миналата година наложиха евакуацията на 100 хиляди души и унищожението на 8 млн. декара гори.

От Лос Анджелис се пренасяме в Лондон за едно доста по-радостно събитие. Днес Розова сватба или иначе казано 10 години семеен живот празнуват Херцозите на Кеймбридж - принц Уилям и Кейт Мидълтън.

В деня на техния тържествен обет, над 2 милиарда души гледат сватбата им по телевизията, а хиляди се стичат в Лондон, за да станат свидетели на пищното тържество в Уестминстърското абатство. За британците денят е обявен за национален празник и остава в историята като ключова дата за кралското семейство.

Общите разходи за събитието са оценени на 34 милиона долара. Само украсата от цветя струва 800 000 долара. Двете сватбени торти струват 80 000 долара, а сватбената рокля на Кейт струва 434 000 долара.

И още малко впечатляващи числа - сватбата е охранявана от 5 000 полицаи, а на нея присъстват 50 държавни глави.

Преди 29 април от търсачката "Гугъл" съобщиха, че думите "кралска сватба" се търсят по половин милион пъти на ден. Кейт и Уилям имат три деца и поне привидно, в последните 10 години живеят в пълна хармония за разлика от своите бунтари роднини – Хари и Меган.