Устройство за повече от 300 паунда се рекламира като ултимативната защита от предполагаемите вреди на 5G мрежата. Дали обаче т.нар "иновативна квантова технология" работи? Разбира се, че не.

С тези думи Би Би Си описва съмнително приличащия на обикновена USB флашка „5GБиоЩит" (5GBioShield).

Снимка: Screenshot - 5gbioshield.com

За неговата „полза“ заговорил един от членовете на т.нар 5G комисия към градския съвет на Гластънбъри, Великобритания.

„Използваме устройството и го намираме за полезно. Чувствам се по-спокоен у дома и докато спя имам повече сънища“, коментира Тоби Хол.

Той дал линк към уебстаницата на „5GБиоЩит“, в която пишело, че устройството „осигурява защита за дома и семейството, благодарение на холографски нано катализатор, който може да се носи и постави близо до смартфон или всякакъв друг електрически, радиационен или електромагнетичен уред“.

В сайта още било обяснено, че устройството работи на принципа на квантово трептене и балансира и хармонизира честотите от лаптопи, безжични телефони, Wi-Fi, таблети и т.н.

Една бройка „5GБиоЩит“ струва 339 паунда и 60 пенса, като има оферта – три за 958 паунда и 80 пенса.

Би Би Си отбелязва, че единственото нещо, което отличава устройството от обикновена флашка е кръгъл стикер, подобен на тези, които се продават в канцеларските магазини и струва стотинки.

Експерти разглобили Щита, за да видят дали наистина има някаква технология, която да предпазва от 5G вредите. Намерили... LED светлина върху платката, която много от флашките така или иначе имат. Иначе, вътре има 128 мегабайта памет - вероятно най-евтината възможна конфигурация, в която паметта може да се поръча от Китай.

Дистрибуцията на устройството се ръководи от Анна Грочовалска и Валерио Лагеца. И двамата са се занимавали преди това с разпространението на чудодейни хранителни добавки, които, твърдят те, стигали чак до ДНК-то на хората.

Пред британската медия Грочовалска обяснява, че компанията ѝ е дистрибутор на „5GБиоЩит“ и не го произвежда или притежава. Тя казва, че разполага с техническа информация, подкрепена от проучвания за ползите на устройството. Заради голямата му иновативност, обаче, не можела да коментира с повече подробности.

Експертите са поискали разследване, което да установи дали „5GБиоЩит“ се продава според стандартите на търговията във Великобритания.