Китайският технологичен гигант „Хуауей“ ще участва в 5G мрежите на Обединеното кралство, но с ограничения.

Решението беше взето на заседание на британския Съвет за национална сигурност и е може би най-сериозният тест, пред който се изправя премиерът Борис Джонсън и стратегията му след брекзит, пише Би Би Си.

На компанията няма да бъде разрешено да снабдява оборудване в „чувствителните части“ на мрежата, познати като ядрото. Освен това „Хуауей“ ще бъде изключен от райони в близост до военни бази и ядрени обекти.

Китайската компания ще може да държи 35% от периферното оборудване на мрежата, което включва и радио кулите.

„Правителството увери, че можем да продължим работа с клиентите си, за да върви представянето на 5G по план. Обединеното кралство ще има достъп до технология от световно ниво и конкурентен пазар“, обявиха от компанията.

Решението на Лондон беше взето на фона на недоволство от страна на САЩ и част от Консервативната партия към премиера Борис Джонсън. Те настояваха китайската компания да бъде възпряна, а като основна причина за това изтъкнаха националната сигурност.

В същото време Пекин предупреди, че може да има значителни търговски загуби и инвестиционни планове на Острова, ако „Хуауей“ бъде изключена.

Какво представлява „ядрото“?

Най-общо казано ядрото заема централна част в мобилните мрежи. То подава информация към различни подмрежи и компютърни сървъри и подсигурява, че данните ще достигнат до определено място.

Това включва:

  • Допускане на абонати до избрани и заплатени услуги;
  • Изпращане на обаждане до радио кула, за да се свърже с мобилното устройство на друг човек;
  • Управление на пренасочени повиквания или гласова поща;
  • Доставяне на СМС и мултимедия между устройствата;
  • Пренасочване на данни от и до услуги на трети страни като приложения и уебсайтове;
  • Измерване на потреблението за изчисляване на сметка;

Докато преди за всичко това се е използвало физическо оборудване (рутери и превключватели), в светът на 5G голяма част от това оборудване е дигитализирана – т.е софтуер отколкото специализиран хардуер ще се грижи за функциите на мрежата.

Така се отварят вратички за нови възможности, но се рискува системата да бъде застрашена от нови видове кибератаки.

Дори информацията да бъде криптирана, за да се увери, че шпиони не могат да я откраднат, то страховете са, че даден човек може да срине мрежата или да прекъсне преноса на данни.

Притесненията на Тръмп

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отдавна е на мнението, че китайските фирми, в частност „Хуауей“, застрашават националната сигурност не само на САЩ, но и на други страни. Именно затова и държавният глава призова Великобритания да не допуска компанията до своите мрежи.

Имаше обвинения от страна на Вашингтон, че „Хуауей“ е шпионирал устройствата на своите потребители и е предавал информацията към китайските власти.

В края на 2018 г. в Канада беше задържан финансовият директор на китайския гигант - Мън Ванчжоу. Тя беше арестувана по искане на САЩ и беше обвинена, че е подвела международни банки за контрола на „Хуауей“ върху компания, действаща в Иран.

Именно това подвеждане е изложило банките на риск от нарушаване на американските санкции срещу Иран. Случаят съвпадна и в период на тежки икономически санкции на САЩ срещу Китай.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!