Звезда, която се намира на 1300 светлинни години от Земята, разкри една от тайните на Слънчевата система.

V883 Orionis е млада звезда, заобиколена от огромен диск от материал, който един ден ще се превърне в орбитални планети. Именно в този диск учените откриха недвусмислено водни пари, които се въртят заедно с прах и газ, предназначени да станат част от чужд свят.

Според учените това е доказателство, че водата в Слънчевата система - включително и тази, която сега се намира на Земята, е присъствала в газовата люлка, от която се е родило Слънцето. Имало е водата във Вселената не само преди Земята, но и преди Слънцето, съобщава изданието „Сайънс Алерт“.

"Сега можем да проследим произхода на водата в нашата Слънчева система до времето преди формирането на Слънцето", казва астрономът Джон Тобин от Националната радиоастрономическа обсерватория на САЩ.

Водата е доста разпространена в цялата Вселена. Тя се извива по повърхността на нашата планетата, прониква в атмосферата като пара и пада от небето. Струва ни се доста прозаична, но не бихме могли да живеем без нея. Почти всички химични процеси в живота се нуждаят от нея.

Водата е важна съставка при формирането на планетите - отвъд точката, в която водните пари замръзват, тя покрива праховите зърна с лед, придавайки им допълнителна лепкавост, която помага на частиците да се слепват заедно още в първите етапи на растежа на планетата.

Тук, на Земята, можем да проследим произхода на някои видове вода от кометите, тъй като съотношението между изотопите на водата и тежката вода е сходно. Това предполага, че водата може да се свързва в комети и астероиди и да се доставя до планетарните тела. Но как водата попада в кометите, все още не е напълно изяснено. Сега, изследвайки V883 Orionis, Тобин и екипът му запълват тази празнина.

"Можем да си представим пътя на водата през Вселената като пътека. Знаем как изглеждат крайните точки, които са водата на планетите и в кометите, но искахме да проследим тази пътека обратно към произхода на водата", казва Тобин.

"Досега можехме да свържем Земята с кометите и протозвездите с междузвездната среда, но не можехме да свържем протозвездите с кометите. V883 Oriоnis промени това и доказа, че водните молекули в тази система и в нашата Слънчева система имат сходно съотношение на деутерий и водород."

Звездата е толкова млада, че все още расте, заобиколена от огромен диск. Чрез изучаване на светлината, излъчвана от този диск, изследователите са успели да идентифицират спектралния подпис на водната пара.

"V883 Orionis е липсващото звено в този случай", казва Тобин. "Съставът на водата в диска е много подобен на този на кометите в нашата Слънчева система. Това е потвърждение на идеята, че водата в планетарните системи се е формирала преди милиарди години, преди Слънцето, в междузвездното пространство и е била наследена както от кометите, така и от Земята, относително непроменена”, посочва още той.

Около V883 Orionis има над 1200 пъти по-голям обем от земните океани, които се носят под формата на пара. Откритията показват, че цялата вода в планетарната система идва почти директно от облаците, от които се е родила нейната звезда.