Парижката катедрала “Нотр Дам” трябва да бъде реставрирана в оригинален вид – това е решението на Френския сенат, предадоха световните арт медии.

През април известната катедрала беше обхваната от най-опустошителния пожар в историята й. Покривът изгоря напълно, а пламъците успяха да съборят и кулата-копие на постройката.

След като щетите бяха оценени, френският президент Еманюел Макрон заяви, че църквата ще бъде възстановена напълно, като ще бъдат разгледани и модерни варианти за реставрацията й.

На 27 май френските сенатори гласуваха закона, който ще позволи реставрацията на “Нотр дам” да започне, но в него включиха клауза, която е категорична – катедралата трябва да бъде възстановена в оригинален вид.

Макар повечето парижани да са доволни от този развой на събитията, много световни архитекти изразиха разочарованието си от това решение. Реставрацията на сграда от ранга на “Нотр дам” в модерен вид щеше да бъде уникално архитектурно предизвикателство.

След пожара се появиха и много предложения за модерен вид на катедралата.

Гласуваният закон на практика спира конкурса за реставрация, обявен от френския премиер Едуар Филип. Критиците на решението коментираха, че кулата-копие, която се срина в пожара, също не е била част от оригиналната конструкция на катедралата.