Гигантът в самолетостроенето „Еърбъс“ разкри плановете си да създаде първите в света самолети за гражданска авиация с нулеви вредни емисии, пише Би Би Си.

Възможно е летателните машини да влязат в експлоатация до 2035 г.

И трите представени нови дизайна на „Еърбъс“ са за самолети, задвижвани от водород като гориво. Според компанията този метод драстично ще намали вредното екологично влияние на авиацията по света.

Това не е първият път, в който се използва водород като летателно гориво. Неговата история започва още в ранните години на въздухоплаването в началото на XX в., Германия интензивно използва "въздушни кораби" през Първата световна война, но трагедията с цивилния цепелин "Хинденбург" слага край на използването на водород за летателни апарати през 1937 г.

Компанията представи дигитални визии на трите нови самолета. Летателният апарат с две турбинни перки може да превозва до 200 пасажери и да прелети повече от 3000 км, задвижван само от зеленото гориво. Другият по-малък самолет има 50% по-нисък капацитет и пробег.

Най-впечатляващ, обаче, е третият самолет, който съчетава корпуса и крилата в едно. На практика пасажерите ще пътуват вътре в крилата на летателната машина.

И трите самолета са задвижвани от двигатели с газови турбини, които са модифицирани да изгарят течен водород. Водородни клетки пък ще произвеждат електричество.

От компанията признават, че за да се сбъдне зеленото бъдеще на авиацията, летищата по света ще трябва да инвестират огромни суми пари в изграждането на зарядни станции за самолетите.