Най-опасните алкохолни напитки са портвайн и шери, защото ви гарантират оптималния вариант – да се окажете много пиян много бързо. Това твърди професорът от университета в Брайтън – Великобритания, Хал Сосабовски. В интервю за Би Би Си той отбелязва, че всичко е в концентрацията на алкохола.

При бирата, например, алкохолът е около 5 градуса. Трябва да изпиеш доста голямо количество, за да се напиеш, отбелязва професорът.

В противоположния край на алкохолната класация е уискито, в което има около 40 градуса алкохол. При това питите се получава усещане за парене в стомаха и това ни кара да спрем да го пием, твърди ученият.

В средата на скалата попадат шерито и портвайнът. Тези две сладки 20-градусови напитки бързо се абсорбират в кръвта и веднага предизвикват интоксикация, посочва професорът.

Според него коктейлът джин-тоник удря направо в главата, защото ако имате алкохол, комбиниран с газирана напитка, това увеличава неговото поглъщане. Същото се получава и с газираните вина – шампанско и просеко.

„Можете да почувствате първата чаша шампанско да има ефект върху вас още в рамките на 30 или 40 секунди. Усещате, че сте подпийнали, защото карбонизацията предизвиква по-бързото приемане на алкохола", уточнява той.

Професорът препоръчва да не се доверявате на мита, че чаша вода между питиетата се отразява добре.

„Трябва да внимавате, защото когато пиете силни питиета и след това вода, сваляте градусите им до онези неприятни 20, като на шерито и портвайна", казва професорът.

Най-безопасно е да изпиете голяма чаша вода преди да си легнете. Алкохолът има дехидратиращ ефект, който може да компенсирате по този начин.

Д-р Хал Сосабовски също така силно препоръча да не се пие уиски с бира, „защото веднага превръщате 4-градусова напитка в 10-градусова".

И ако искате да пиете твърд алкохол, без да отписвате следващия ден заради махмурлук, водката е най-добрият избор. Причината е в нейната чистота (поне когато не говорим за менте - б.р.).

А за да не се напиете, най-добре не пийте, заключва съвсем по британски проф. Хал Сосабовски, докато дава съвети за предстоящите празници.