Най-опасните алкохолни напитки са портвайн и шери, защото ви гарантират оптималния вариант – да се окажете много пиян много бързо. Това твърди професорът от университета в Брайтън – Великобритания, Хал Сосабовски. В интервю за Би Би Си той отбелязва, че всичко е в концентрацията на алкохола.

При бирата, например, алкохолът е около 5 градуса. Трябва да изпиеш доста голямо количество, за да се напиеш, отбелязва професорът.

В противоположния край на алкохолната класация е уискито, в което има около 40 градуса алкохол. При това питите се получава усещане за парене в стомаха и това ни кара да спрем да го пием, твърди ученият.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

В средата на скалата попадат шерито и портвайнът. Тези две сладки 20-градусови напитки бързо се абсорбират в кръвта и веднага предизвикват интоксикация, посочва професорът.

Според него коктейлът джин-тоник удря направо в главата, защото ако имате алкохол, комбиниран с газирана напитка, това увеличава неговото поглъщане. Същото се получава и с газираните вина – шампанско и просеко.

„Можете да почувствате първата чаша шампанско да има ефект върху вас още в рамките на 30 или 40 секунди. Усещате, че сте подпийнали, защото карбонизацията предизвиква по-бързото приемане на алкохола", уточнява той.

Професорът препоръчва да не се доверявате на мита, че чаша вода между питиетата се отразява добре.

„Трябва да внимавате, защото когато пиете силни питиета и след това вода, сваляте градусите им до онези неприятни 20, като на шерито и портвайна", казва професорът.

Най-безопасно е да изпиете голяма чаша вода преди да си легнете. Алкохолът има дехидратиращ ефект, който може да компенсирате по този начин.

Д-р Хал Сосабовски също така силно препоръча да не се пие уиски с бира, „защото веднага превръщате 4-градусова напитка в 10-градусова".

И ако искате да пиете твърд алкохол, без да отписвате следващия ден заради махмурлук, водката е най-добрият избор. Причината е в нейната чистота (поне когато не говорим за менте - б.р.).

А за да не се напиете, най-добре не пийте, заключва съвсем по британски проф. Хал Сосабовски, докато дава съвети за предстоящите празници.