Ако се преструваш на добър, светът те приема много сериозно, ако се правиш на лош – не. Това е поразителната безсмислица на оптимизма. Думите на лорд Дарлингтън сякаш събират цялата квинтесенция на епоха, чиито маниери и стил отекват и в наши дни. 

Като представител на висшето общество, лордът е част от една сага с нотки на конспирация, наречена „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“. Пиесата на Оскар Уайлд вече има своя режисьорски прочит в лицето на Бойка Велкова. И това е дебют за нея на сцената на Сатиричния театър.

Кои са тези, които светът приема сериозно – всички най-скучни хора, за които може да се сетиш – от епископите до празните дърдорковци, продължава размислите си лордът. В свят на клюки, интриги, лицемерие, страст и презрение се впуска и той, и всички около него. За да заформят житейски екшън, от който всеки бе си извадил поука – не само героите, но и зрителите.

Снимка: Даниел Димитров

Защо, ако една жена иска да завладее един мъж, тя трябва да разпали най-долните му чувства? Защо някои мъже са страхливци, готови да пристъпят всякакви норми на обществото? Защо лошите жени ти вадят душата, а добрите те отегчават? Кога съжаляваме за благоразумните си постъпки и кога съжаляваме за неблагоразумните? Кога се налага да изплащаме дълга си към някого с мълчание? И най-важното – защо всички се валяме в калта, но някои поглеждат към звездите? ...

Още много въпроси задават героите на Оскар Уайлд, белязани от възможността да живеят в свят, в който добродетелите винаги са встрани, страхливите винаги са неразположени, приятелство между мъж и жена е обречено, а всички положителни качества са само на повърхността, защото „там им е мястото“. Затова не е странно, че любовта от пръв поглед не е за предпочитане пред просто любов в края на сезона.

Интересно сценографско решение е обединяването на частите в спектакъла с визията на разперен паун – алюзия към нравите, но и към ветрилото на лейди Уиндърмиър, заради което се забъркват всички каши.

Това е трети режисьорски проект на Бойка Велкова след дебюта й през октомври 2017 г. в Народния театър с „Цветът на дълбоките води“, където тя е и в ролята на силната и доминираща Елизабет Първа, и „Усещане за любов“ (април, 2018) в арт център „Сити марк“.

Във „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“ участват Васил Грънчаров, Добрина Гецова, Иван Панев, Константин Икономов, Красимир Куцупаров, Мартин Христов, Михаил Сървански,Полин Лалова, Росица Александрова, Силвия Лулчева, Симеон Гълъбов и Стефания Кочева. Преводът е на Красимира Тодорова. Сценографията и костюмите са на Чавдар Гюзелев, а музиката - на Теодосий Спасов. Хореографията е на Татяна Соколова.

Снимка: Даниел Димитров