Американският блогър Мика Стауфер от Охайо попадна в центъра на общественото недоволство в Съединените щати, след като стана ясно, че семейството й се е отказало от осиновеното си дете с увреждания. Причина за негативните реакции са видеоклиповете, които години наред Стауфер публикува в „Ютуб“ канала си с участието на момчето и от които изкарва пари, пише „Бъзфийд“.

Историята започва през 2017 г., когато Стауфер споделя, че семейството й възнамерява да осинови дете от Китай с увреждания. Още преди това блогърката многократно е казвала, че подкрепя международното осиновяване на деца, което й донесе стотици хиляди последователи от цял свят, както и няколко доста скъпо платени спонсорства.

През юли 2016 г. семейство Стауфер споделя видеоклип със заглавие „Огромна новина! Бебе номер 4“, в който обясняват, че ще осиновят момченце от Китай. Мика заснема общо 27 видеоклипа за премеждията по осиновяването, като дори организира дарителска кампания, която да покрие нуждите на детето с увреждания, които така и не става ясно какви са.

Снимка: Youtube/Instagram Screenshots

По-късно става ясно, че момченцето е с мозъчен тумор и увреждания, но семейството бързо осиновява момченцето на Хъксли, което тогава е 2 годинки.

Цялата история с осиновяването на Хъксли води до огромен успех за видеоканала на Стауфер, като за една година тя събира повече от 160 хил. нови последователи.

Следват десетки видеоклипове, в които Хъксли е главен герой. Те носят още гледания и заплащане за семейството, като Стауфер започва да пише и статии за местни медии за трудностите при отглеждане на дете със специални нужди.

Семейство Стауфер многократно участвали и в различни инициативи за промотиране на международното осиновяване, както и за осиновяване на деца със специални нужди.

Снимка: Youtube/Instagram Screenshots

Постепенно обаче Хъксли спрял да се появява във видеоклиповете на семейството и последователите на Мика започнали да се чудят какво се е случило. Една от последните публикации на майката в социалните мрежи от 16 февруари тази година обяснява колко е трудно да се грижиш за дете със специални нужди.

Постепенно последователите на семейството започнали да задават въпроси, като много от коментарите били изтривани от официалните канали на блогърката в „Инстаграм“ и „Ютуб“. Интересът обаче не спадал.

И така до появата на видеоклип със заглавие „Новости в семейството ни“. В него Мика и съпругът й Джеймс разкриват, че в крайна сметка решили да преместят Хъксли в друго семейство. По думите им детето изисквало изключително специални грижи и постепенно семейството разбрало, че няма да се справи с отглеждането му. Вместо да го пуснат отново за осиновяване, Стауфер избрали сами семейството, което да поеме Хъксли.

„Сега е много щастлив, чувства се добре, а и новата му майка е медицински професионалист, тъй че това е най-доброто развитие“, казва Мика.

След разкритието последователите на блогърката драстично намалели и негативните коментари се засилили. Много от хората започнали да питат колко пари е изкарала блогърката от платените си видеоклипове с Хъксли през годините.

Необичайният случай отново разрази дискусия в Съединените щати дали деца трябва да се снимат в „Ютуб“ видеоклипове.