С налагането на все по-строги мерки и ограничения във връзка с глобалната пандемия от COVID-19, много компании бяха разпуснати да работят от вкъщи. В Италия е наложена безпрецедентна карантина за цялата страна, като всяка компания, която може да разпусне служителите си да работят у дома, трябва да го направи.

Завишеното търсене на софтуер подтикна световните технологични гиганти да помогнат на милионите засегнати хора по цял свят и да се опитат да улеснят живота им под карантина.

Компаниите „Зуум“, „Майкрософт“ и „Гугъл“ пуснаха своите софтуери за работа от вкъщи без пари, като за дни търсенето им скочи в пъти.

От „Майкрософт“ отчитат увеличение на конферентните разговори, видео чатовете и онлайн разговорите с 500% на територията на Китай от края на януари досега. Отчита се завишено търсене и в Съединените щати, където много от служителите на компанията бяха инструктирани също да работят от вкъщи. Само на територията на Щатите употребата на чат приложения е скочила с 50%, докато видео и аудио срещите – с 37%.

От „Зуум“ не публикуваха официални данни дали има скок в търсенето на техния софтуер. От компанията са премахнали времевите ограничения за видео разговори в безплатната версия на софтуера си за територията на Китай, Япония, Италия и Съединените щати.

„Гугъл“ от своя страна обявиха, че „Гугъл Хенгаутс мийт“ ще бъде достъпен в пълната си версия напълно безплатно за определен период от време.

Само за Италия отчетените тегления на тези програми са огромни. Бизнес приложения като „Гугъл Хенгаутс мийт“ и „Класруум“ бяха най-сваляните в която и да е категория за тази седмица. За миналите седем дни, от „Апп Ани“ съобщиха, че на територията на Италия само за една седмица през февруари са свалени повече бизнес приложения, отколкото за една година. Подобно е и положението в Китай.

Карантина и интернет

„Домашният офис“ на територията на Съединените щати е все по-препоръчителен за служителите на големи компании. Вчера част от американските сенатори пуснаха писмо до големите интернет компании AT&T, „Комкаст“, „Т-мобайл“ и „Варайзън“ с молба да премахнат ограниченията за пренос на данни онлайн.

В момента в Съединените щати можеш да сложиш лимит на пренос на данни за домашния си интернет. Пакетите варират от 150GB до 1TB, като ако се надвишат се заплащат такси от порядъка на 10 долара за всеки 50GB над поставения лимит.

Молбата на сенаторите е с оглед работата от вкъщи да стане по-лесна и безпрепятствена.

От AT&T вече съобщиха, че ще съобразят с искането и ще премахнат ограниченията на всичките си клиенти.

Карантина и… порно

Световноизвестният уебсайт със съдържание за възрастни „Порнхъб“ също поиска да улесни живота на хората в карантина – за един месец напред всички италиански граждани ще имат достъп до платената версия на уебсайта… без пари.

„Също така ще дарим всичките си приходи за месец март за борбата с COVID-19. Форца Италия, обичаме те!“, гласи официалното съобщение на компанията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!