С настъплението на коронавируса по цял свят и динамичната ситуация, мерките срещу разпространението на заразата започват да се изменят.

Докато в началото се говореше за изолация на заразените и тези, които са имали контакт с такива, сега се появява терминът „социално дистанциране“.

Вчера Световната здравна организация обяви разпространението на новия коронавирус като глобална пандемия заради нарастващия брой случаи по цял свят. В Италия беше наложена безпрецедентна карантина, като останаха отворени единствено хранителните магазини и аптеките.

Социалното дистанциране е не по-малко важно от налагането на карантина и е следващата важна стъпка в борбата с COVID-19.

Какво означава социално дистанциране?

Терминът е част от нефармацевтичните, медицински и държавни мерки срещу разпространяването на заразна болест. Социалното дистанциране е пакет от мерки, който се предприема от обществото.

Социалното дистанциране намалява възможността за контакт между хора, които са здрави и тези, които вече носят дадената болест. Целта е да се намали възможността от зараза, което ще доведе до по-ниска заболеваемост и по-малко смъртни случаи.

Социално дистанциране и COVID-19

Това, което се знае за новия коронавирус, причиняващ COVID-19, до момента е, че е изключително заразен. Само 15 минути прекарани на около 2 метра разстояние от носител на коронавируса са абсолютно достатъчни, за да се заразите.

Завишената хигиена, миенето на ръце и дезинфекцията ограничават заразата, както и налагането на карантина на лица, които се завръщат от рискови страни.

Социалното дистанциране би намалило вероятността вирусът да засегне по-голяма част от хората.

Как се прилага социалното дистанциране?

Тези мерки значително биха променили начина ви на живот. Трябва да намалите използването на публичен градски транспорт, при възможност да работите от вкъщи и да спрете да посещавате събития с много хора – концерти, фестивали и спортни срещи.

В страни като Великобритания, където случаите на COVID-19 са сравнително малко, властите съветват гражданите да помислят добре как преминава една тяхна типична седмица и да се опитат да ограничат контакта си с други хора.

Социалното дистанциране би оказало драматичен ефект върху социалния ни живот, тъй като не трябва да се посещават публични събития.

Относно учебните заведения, детските градини и яслите, социалното дистанциране означава тяхното затваряне. До момента е ясно, че коронавирусната инфекция преминава леко при децата, но те могат да бъдат преносители. При липса на учебни занятия и преструктуриране на учебния процес, възможността те да имат контакт с болен от COVID-19 намалява драстично.

Какво се постига със социално дистанциране?

За да бъде ефективно, социалното дистанциране трябва да бъде приложено още в началото на епидемията от която и да е болест.

При епидемията от Испански грип през 1918 г., властите в Съединените щати затварят училища, забраняват се публичните и социални събития във Филаделфия и Сейнт Луис. Във Филаделфия тези мерки се забавят с пет дни, което води до от пет до три пъти повече заразени в сравнение със Сейнт Луис, където мерките са наложени веднага и заболеваемостта е значително по-ниска.

При социалното дистанциране се избягва рязък скок на заболеваемост и по този начин здравната система може да „диша“ и да предложи адекватно лечение на всички болни.