Калкан, морска котка, морска лисица, сафрид, чернокоп, шаран, дори цаца се предлагат в дните преди Никулден.
Има и бързи рецепти като панирана пъстърва със сос. Парчетата се потапят в яйце и смес от царевично и обикновено брашно.
„Първо пържа рибата откъм кожата, обръщам я. Много е важно да не я препържа – на нея и трябват само няколко минутки от едната и от другата страна”, казва шеф-готвачът Сандра Алексиева.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Сосът е от майонеза, каперси, магданоз и пушена сол. Лесно стават и шишчета с филе от сом на жар.
Шаранът отнема повече време - час и половина, ако е с плънка в глинен гювеч.
„Оризът, плънката за самия шаран се поставят на дъното на съда и отгоре рибата се подрежда почистена и нарязана на котлети”, обяснява Сандра.
В някои райони в шарана слагат сирене.
Ето още една рецепта за рибното ястие - шаран по полски:
Шаранът се нарязва на порции и се маринова около 1/2 час в оцет, ситно нарязан лук, сол и черен пипер. Нарязаният на дребно зеленчук и подправките се оставят да врат около 40 минути на слаб огън в 1/2 л подсолена вода и се прецеждат.
Бирата, сухарите, стафидите и нарязаните бадеми се слагат в зеленчуковия бульон и се кипват. Прибавят се парчетата шаран и се оставят да се варят около 15-20 минути на много слаб огън. Накрая се долива червеното вино. Поднася се с варени картофи.
Ако готвите шаран, не забравяйте, че който си прибере люспа от никулденския шаран в портмонето в следващите 365 дни ще има много повече пари.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK