Калкан, морска котка, морска лисица, сафрид, чернокоп, шаран, дори цаца се предлагат в дните преди Никулден.

Има и бързи рецепти като панирана пъстърва със сос. Парчетата се потапят в яйце и смес от царевично и обикновено брашно.

„Първо пържа рибата откъм кожата, обръщам я. Много е важно да не я препържа – на нея и трябват само няколко минутки от едната и от другата страна”, казва шеф-готвачът Сандра Алексиева.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Сосът е от майонеза, каперси, магданоз и пушена сол. Лесно стават и шишчета с филе от сом на жар.

Шаранът отнема повече време - час и половина, ако е с плънка в глинен гювеч.

„Оризът, плънката за самия шаран се поставят на дъното на съда и отгоре рибата се подрежда почистена и нарязана на котлети”, обяснява Сандра.

В някои райони в шарана слагат сирене.

Ето още една рецепта за рибното ястие - шаран по полски:

Шаранът се нарязва на порции и се маринова около 1/2 час в оцет, ситно нарязан лук, сол и черен пипер. Нарязаният на дребно зеленчук и подправките се оставят да врат около 40 минути на слаб огън в 1/2 л подсолена вода и се прецеждат.

Рецепта за шаран
Снимка: bTV

Бирата, сухарите, стафидите и нарязаните бадеми се слагат в зеленчуковия бульон и се кипват. Прибавят се парчетата шаран и се оставят да се варят около 15-20 минути на много слаб огън. Накрая се долива червеното вино. Поднася се с варени картофи.

Ако готвите шаран, не забравяйте, че който си прибере люспа от никулденския шаран в портмонето в следващите 365 дни ще има много повече пари.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK