Второкласник от Индия стана най-младият сертифициран програмист в света, пишат местни медии. Архам Ом Талсания може да е само на 6 години, но вече има успешно преминат изпит по владеене на програмния език Python, при това с 900 точки от 1000 възможни.

Родено в Ахмедабад на 930 км от Делхи, момчето е от семейство на компютърни специалисти. Архам често гледал как баща му работи вкъщи и това разпалило интереса му към програмирането. Още на 2 използвал свободно таблет, на 3 разучил всички основни операционни системи за компютри и мобилни устройства и на 5 години познавал добре графичните образователни платформи, с които много по-големи деца откриват света на ИТ.

„Той обича да играе игри на таблета – но най-вече игри, които изискват много мислене (…) Най-интересно му е какво се случва зад кулисите – как се прави една игра, кое как работи в нея и т.н.“, разказва баща му. Той започнал да го учи на езика, с който работи – Python, един от най-популярните и достъпни в света.

В този момент станало ясно, че Архам има огромен потенциал. Първоначално за по час-два, а след това и по цял ден детето се занимавало с овладяването на тънкостите в работата на софтуерния разработчик. Появили се и първите малки програми, а и първите игри. Един ден попитал майка си и баща си за техните сертификати и така дошла наглед налудничавата идея второкласник да се пробва на изпит, който е труден даже за подготвени инженери.

Резултатът вече е известен – 900 точки, сертификат и място в Книгата за рекорди на Гинес. Предишният най-млад софтуерен разработчик е британче от пакистански произход, което е било на „цели“ 7 години.

Архам се подготвя за успеха си като прави игри и това продължава да е основното му занимание. В момента сам разработва три – в две измерения, триизмерна и текстово базирана. В свободното си време от програмиране и учене, момчето свири на пиано, а има и своя голяма детска мечта: „Искам да създам специален робот, който да помага на хората в нужда!“.

За разлика от повечето 6-годишни, Архам е напълно възможно да я осъществи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!