Мисако Вакамия е на 82 години и знае как да използва компютър… със сигурност по-добре от баба ви и много вероятно – по-добре от много млади „специалисти“.

Толкова добре, че създава собствено приложение за „АйФон“ – игра за възрастни. Вдъхновението ѝ – това че, по думите ѝ, никой не разработва приложения за връстниците ѝ.

Нейната разработка се нарича „Хинадан“ (Hinadan), което всъщност е комбинация от думите „хина“ – вид декоративна кукла, и „дан“, специфична подредба. Играта е вдъхновена от Хина Матсури – фестивала с декоративни кукли на императора и неговото семейство, който отбелязва Деня на момичетата в Япония. Целта е 12 кукли да се поставят на правилните им позиции – задача, която е по-трудна, отколкото звучи, тъй като изисква запаметяването на сложни комбинации.

За момента приложението е достъпно само на японски, но плановете на 82-годишната програмистка не спират до тук. Тя смята да пусне версии и на английски, френски и китайски до следващата година.

Позитивна и мотивирана да се учи и развива цял живот, Масако е един най-възрастните програмисти в света и водещ ум в създаването на смартфони, достъпни за възрастни хора. Тя вярва, че нейното поколение има какво да предаде на младите, но трябва да го направи чрез техните средства – интернет и умни технологии.

„С напредването на възрастта човек губи много неща: съпруга си, работата си, косата, зрението. Минусите са многобройни. Но когато учи нещо ново, независимо дали става дума за програмиране, или пиано, това е плюс, това ни мотивира“, казва тя.

Написването на приложение не е единственото забележително у Масако. Тя започва да работи с компютър на „преклонната“ 60-годишна възраст. Тогава все още използва сметало.

Освен това започва да се учи да свири на пиано на 75-годишна възраст, а днес поддържа и блог на японски и английски език, където споделя клипове от пътуванията си и също така учи хората как да използват „Ексел“ (Excel), за да създават изкуство.

Според Масако запълненото ѝ всекидневие и новите преживявания са изворът на нейното добро здраве.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!