Необходимостта да се самоизолираме заради разпространението на COVID-19 или по-скоро заради неговото ограничаване, води до редица „смущения“ във всекидневието ни

Строгите мерки, които бяха приети у нас, включително и в няколко други европейски страни, доведоха до затварянето на всички места, на които хората социализират и се забавляват. Бяха затворени нощните заведения, фитнес зали, театри, търговски центрове, кина, музеи и други.

За да помогнат на хората да забравят за домашната карантина, няколко световни музея предлагат виртуални разходки. Така се дава възможността да обогатим своята култура без дори да ставаме от дивана.

Ето и кои са най-известните места, които може да разгледате онлайн:

Британският музей, Лондон

В сърцето на английската столица се намира Британският музей, събрал безброй артефакти и експонати още от зората на човешката цивилизация. От Месопотамия през Древен Египет до близкото минало, желаещите могат да разгледат музея онлайн.

Музеят Гугенхайм в Ню Йорк

„Гугъл Стрийт Вю“ позволява на виртуалните посетители да видят известното спираловидно стълбище на музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк. В сградата има произведения на изкуството от импресионизма, постимпресионизма, модерната и съвременна епохи.

Националната галерия, Вашингтон

Известният музей в американската столица предлага две онлайн разходки – американска мода от 1740 г. до 1985 г., както и дрехи от времената на колонизацията и революцията. Втората е свързана с колекция от произведения на холандския художник -  Йоханес Вермер.

Музеят „Орсе“, Париж

Разположен на левия бряг на река Сена в бивша железопътна гара, в галерията са изложени десетки произведения на френски художници, живели между 1848 г. и 1914 г. В „Орсе“ могат да бъдат намерени картини на Моне, Сезан и Гоген.

Национален музей на модерното и съвременно изкуство, Сеул

Един от най-популярните музеи в Южна Корея може да бъде разгледан от всяка точка на света. Виртуален тур на „Гугъл“ пренася посетителите през шест етажа съвременно изкуство от страната и света.

Музеят „Пергамон“, Берлин

„Пергамон“ е един от най-големите музеи в Германия. Дори да не можем да бъдем физически там, музеят предлага онлайн обиколка. Посетителите могат да видят безценни артефакти като „Пергамският олтар“, датиращ от 180-160 г. пр.н.е и „Портата на Ищар“ – символ на Вавилон.

„Райксмузеум“, Амстердам

Онлайн туристите могат да се насладят на впечатляващите произведения на изкуството в известния музей в нидерландската столица Амстердам. В него могат да бъдат открити картини на Рембран, Вермер и други.

Галерията „Уфици“, Флоренция

„Уфици“ е дом на десетки произведения, принадлежали на една от най-богатите италиански фамилии – Медичите. Сградата е по дизайн на Джорджо Вазари от 1560 г. специално за Козимо I.

Музеят на Винсент ван Гог, Амстердам

Всеки фен на гениалния художник може да види отблизо неговите произведения благодарение на виртуалната обиколка. В колекцията са включени над 200 картини, 500 рисунки и над 750 писма.