Навършват 100 години от рождението на най-великия автор на научна фантастика в света и един от най-продуктивните писатели на всички времена. Айзък Азимов е създател на термина „роботика“, който днес се отнася за реална наука.

Той е автор и на трите правила на роботиката, които управляват отношенията между изкуствения интелект и хората. Те са толкова популярни, че почти всички други автори на фантастика ги приемат и ги използват в книгите си.

Азимов е американец с руско-еврейски произход. Той се е научил да чете още на 5-годишна възраст и се запалил по фантастиката в магазина на баща си, където са се продавали предимно сладкиши, но и списания с разкази.

Първият си разказ Айзък Азимов публикува в едно от тези списания на 18 години и за по-малко от 3 години броят на разказите му надхвърля 30. Първият му роман, „Камъче в небето“, е публикуван през 1950 г. и става основа на най-популярната му поредица. Той също така е писал или е редактирал над 500 книги, от които научната фантастика е само малка част. Когато веднъж бил запитан какво ще направи, ако научи, че ще умре след 6 минути, Азимов отговорил, че просто ще започне да пише по-бързо.

Снимка: Getty Images

Днес, 100 години след рождението му, книгите на Азимов продължават да са актуални, а бъдещето, което той чертае, все по-възможно. И макар един от най-големите му страхове да е бил летенето, три от неговите книги в момента летят между звездите. Миналата година милиардерът Илон Мъск изстреля автомобил в космоса и в него постави три романа на Азимов. Книгите вече са поели галактическото си пътешествие, остава и хората да ги последват, за да се осъществят някои от най-смелите предсказания на писателя за бъдещето на човечеството.

Може да прочетете повече за Айзък Азимов на сайта LadyZone.bg: