12-годишният Преслав Колев от Троян печели частична стипендия за Космически тренировъчен лагер за деца в Измир (Турция) с видео есе на тема "По ръба на черна дупка". Малчуганът участва в конкурс, тъй като от 8-годишен е любител на космоса и астронавтиката. Space camp Turkey 2020 е един от трите международни космически лагери в света, създаден по модел на NASA за обучение на бъдещи космонавти. Квотата за България за тази година е 120 деца. 45 от тях получават пълна или частична стипендия. Преслав участва с видео есе "На ръба на черна дупка", с което печели стипендия от 25%. За да направи краткото филмче, използва приложението Filmora и информация основно от интернет.  

„Наскоро бях гледал филма „Интерстелар“, който ме вдъхнови. За есето ми помогнаха учителката ми по английски и моята майка, която записа с мен аудиото. Искам да отида на лагера, за да разбера какво точно ми е нужно, към какво да се стремя в своето развитие, за да бъда един ден знаещ и можещ. Не спирам да мисля как някъде там в красивия Космос има една съвсем здрава планета, готова да стане наш дом", споделя той.

Преслав си представя тази планета с много природа като Земята, но в червено. „Гравитацията ще е по-слаба от тази на Земята и ще ни бъде по-лесно да се движим. Хората там ще живеем в ниски куполообразни къщи. Ще имаме много по-малко вещи, а електричеството ще се извлича от свободната енергия около планетата и ще е безплатно за всички."

Цялото интервю с Преслав Колев четете на ladyzone.bg