Дебютният филм на Киану Рийвс като режисьор - "Тай-чи майстор", може да се види на четвъртия Фестивал на американското независимо кино So Independent.

Откриването е на 24 октомври с "Небраска" на Александър Пейн от 19.45 в Cinema City Paradise Center (бул."Черни връх"100). В селекцията са още емоционалният и зареждащ документален филм "На крачка от славата", номинираните за "Златна палма - 2013" "Имигрантката" на Джеймс Грей и скандалният "Само Бог прощава" на Никълъс Уайнинг Рефн, най-добрите и награждавани филми от фестивалите Сънданс, Трайбека, Кан, Венеция и други.

"Истинският Люин Дейвис" на братята Итън и Джоел Коен българските киномани ще видят преди официалната американска премиера - единствената прожекция на So Independent е на 31 октомври от 20.30 часа в кино "Люмиер".

Фестивалът ще покаже над 40 невероятни заглавия от игралното, документалното и късометражното кино. Прожекциите ще бъдат в току-що ремонтираното и обзаведено с най-съвременна апаратура филмотечно кино "Одеон", в Дома на киното, кино "Люмиер" и "Евросинема".

Пълната селекция, програмата по дни, часове и кина, информацията за филмите и билетите са на сайта www.soindependentfilmfest.com.

Организатор е компанията United Productions на актрисата Жана Караиванова, която живее между Ню Йорк и София. Мисията на фестивала е да установи трайна културна връзка между България и Америка чрез прожекции, лекции, срещи, дискусии. Той единствен в Югоизточна Европа представя най-новото и най-доброто, създадено от американски кинематографисти с финансиране и естетически стандарти, независими от Холивуд, отбелязват от екипа.

Генерален спонсор на So Independent е фондацията "Америка за България". Фестивалът се организира с подкрепата на посолството на САЩ и е част от културния календар на Столичната община във връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата - 2019.