Около 400 писатели и културни дейци от 37 страни гостуват на открития в четвъртък в Хавана 22-ри Международен панаир на книгата.

Тържествената церемония по откриването с участието на кубинското ръководство, на чуждестранни делегати и на дипломатическия корпус се състоя в старинната крепост Сан Карлос де ла Кабаня.

Тук са разположени десетки щандове и павилиони на 31 страни-участнички. Тази година панаирът е посветен на книгоиздаването в Ангола, която изпрати в Хавана делегация от 123 писатели, артисти, музиканти и танцьори.

На панаира ще бъде представена книжна продукция от четири милиона екземпляра, предназначена за всички възрасти. Редом с новите заглавия в света на литературата с интерес се очакват до 24 февруари изложби, конференции и кръгли маси, посветени на
книгоиздаването.

Сред най-известните участници на форума личат имената на популярния кубински писател Леандро Падура, който стана лауреат на Националната награда за литература на Куба за 2012 г. В Хавана гостуват испанските автори Хуан Мадрид и Жорди Сиера-и-Фабра, италианският писател Карло Лукарели и мексиканецът Пако Игнасио Тайбо II.