Турски филм със "Златна палма" и две български продукции със световен успех са в конкурсната програма на петия Международен фестивал за късометражно кино "Филмини" от 16 до 21 октомври в София. И тази година фестивалът предлага най-интересните и вълнуващи филми от България и съседните балкански страни, съобщават организаторите.

"Чест" на Павел Г. Веснаков, който тази година има световна премиера на един от петте най-важни фестивала в Европа - в Локарно, ще бъде показан пред родна публика за първи път на "Филмини". В продукцията Манол е пенсиониран генерал и любящ дядо, твърдо наложил патриархалния морал в дома си. Един ден той научава, че момчето, което е отгледал, е гей. Оказва се, че житейските избори на неговите близки се противопоставят на ценностите му в сблъсък, който Манол предварително е изгубил.

В българската селекция е и "Скок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева - смешно-тъжна история за стария ерген Гошо, който се оказва във вихъра на най-лъжливата и най-страстната любов на света. Филмът вече спечели сърцата на публика и жури в целия свят - от Пусан, Южна Корея, през Вила до Конде, Португалия, и Клермон Феран, Франция. Има и номинация на Европейската филмова академия за най-добър късометражен филм.

В националния конкурс са и две анимации. "Кръвта" на Велислава Господинова е вълнуваща картина на стихията-кръв. "Последна есен" на София Илиева е красив размисъл за преминаването на човека отвъд живота. Програмата се допълва от игралните "Линда" на Антония Милчева, "Юлско утро" на Владимир Андонов и "Отивам в Италия" на Ивайло Марков.

Наградата за най-добър български филм - 5000 лв. под формата на снимачна техника от Magic Shop и 2400 лв. като постпродукционни услуги от Cinemotion - цели да насърчи наградения екип за създаването на следващ късометражен филм.

Седем филма се състезават за наградата на KCB за най-добър балкански филм - филмов негатив, телекино и лабораторни услуги на стойност 700 евро.

Важен акцент сред балкански филми е турският "В тишина" - носител на наградата "Златна палма" от фестивала в Кан и селектиран за още много фестивали в целия свят.

"Златният залив" от Гърция, със световна премиера в Локарно, разказва историята на мъж, решил да се отдели от цивилизацията в самотен морски залив. Една жена нарушава уединението му и обръща хода на събитията. Филмът е едновременно обикновена лична история, но и притча, която ни препраща към най-старите, вечни въпроси за отношенията между мъжа и жената.

В журито са режисьорите Пол Негоеску, Яни Бояджи и Драгомир Шолев, фестивалният директор Радка Вейсерова и кинокритикът Деян Статулов.