След като вече ви срещнахме с Георги Тошев - един от журито в конкурса за български кино репортер в рамките на тазгодишното издание на Jameson First Shot, време е да си поговорим и с друг негов член - сценаристката Теодора Василева.

Здравей! Успя ли да изгледаш продукциите на тримата победители от Jameson First Shot миналата година, които заснеха късометражните филми "Пликът", "Вентрилоквистът" и "Зъболекарски истории"? С какво те впечатлиха?
Да, изгледахме ги всички заедно по време на тяхната официална премиера в България, която организираха от Jameson. Като че ли най-много ме впечатли това, че историите бяха много автентични и когато ги гледаш, не си казваш: "Я, това съм го гледал някъде”. А и Кевин Спейси играеше в тях с абсолютно целия си заряд, който притежава.

През 2013 г. Trigger Street за първи път ще покани и един гост на снимачната си площадка в Лос Анджелис, както и на трите премиери в Ню Йорк, Москва и Йоханесбург. Какви съвети би дала на участниците в конкурса за българския кино репортер?
Първият ми съвет е да вярват в себе си, защото всеки един от тях, ако е уникален и има достатъчно добро въображение, може да бъде избран – независимо, че няма опит. За това да направят нещо и да ни впечатлят!

За да спечелят своето място на снимачната площадка в Лос Анджелис и да присъстват на трите световни премиери, участниците ще трябва да убедят журито, че са истински киномани. С какви въпроси ще ги посрещнеш?
Например с въпроса от кой филм е репликата: "Никой не е съвършен” или пък коя е основната тема в "Американски прелести”. Такъв тип въпроси.

Бъдещият кино репортер трябва да представи свое видео ревю за филмите победители в миналогодишния конкурс Jameson First Shot. Трябва да притежава богата кино култура и да поднесе гледната си точка в атрактивна форма. Какви качества още ще търсиш у кандидатите?
Най-вече задълбоченост – едно видео ревю не трябва само да преразкаже за какво е филма, а да потърси какво стои зад идеята. Освен задълбоченост, ще търся и някаква атрактивна форма на поднасяне.

Какви съвети би дал на желаещите да участват в конкурса, така че да повишат шанса си да станат победители?
Може би най-важното е да бъдат смели и да покажат, че са го направили с голямо желание. И че когато отидат там, ще успеят да вземат интервю с Кевин Спейси, ще успеят да отразят всичко и да го представят в някаква форма, която да е интересна.

Харесваш ли Кевин Спейси и в какъв сценарий би го вкарала, ако можеше?
Харесвам го, да. Може би в любовен филм.

Уилям Дефо ще е голямата звезда във филмите победители. Има ли определена роля, в която би желала да го видиш?
Може да играят двамата с Кевин Спейси в любовна история.

Би ли се включил в конкурса, ако не беше в журито и защо?
Бих се включила, защото искам да видя един ден на снимачната площадка с тези актьори титани – мисля, че това е най-вълнуващото. И другото, което ми е адски интересно, е как те се оставят да бъдат режисирани от хора, които сега "прохождат” и не са имена.

Освен теб, в журито влизат журналиста Георги Тошев и режисьора Драго Шолев. Вълнуваш ли се, че си част от тяхната компания и какво очакваш от тях?
Очаквам да се раздадат!

Вижте цялото видео с Теодора Василева: