След успешното начало на международния конкурс за сценарий Jameson First Shot (jfs.btv.bg), популярният бранд, подкрепящ киното навсякъде по света е подготвил една специална изненада за феновете на Седмото изкуство у нас.

Калин Врачански

Jameson First Shot е конкурс за сценарист и режисьор на късометражен филм, който дава възможност на трима автори от Русия, САЩ и Южна Африка да осъществят своя проект с продуцентската компания на Кевин Спейси, Trigger Street Productions. В тази инициатива Jameson Irish Whiskey и неповторимият Кевин Спейси търсят новоизгряващи кино таланти – хората, чиито неизвестни, но свежи идеи заслужават голям екран и широка публика.

Елена Петрова

В конкурса за 2011-2012 г. се включиха над 700 участници. Trigger Street Productions (продуцирала филми като "21” и "Социалната мрежа”) избра тримата победители, които вече заснеха късометражните филми "Пликът“, "Вентрилоквистът“ и "Зъболекарски истории“.

Началото на втория конкурс е вече дадено – той ще отличи още трима участници, които ще заснемат през 2013 г. своя филм с Trigger Street и с участието на звезда от световна величина.

А ето и предизвикателството, отправено към България. През 2013 г. Trigger Street за първи път ще покани и един гост на снимачната си площадка в Лос Анджелис, както и на трите премиери в Ню Йорк, Москва и Йоханесбург. Конкурсът за българския кино репортер бе представен късно снощи с премиерната прожекция на първите три филма победители, с участието на Кевин Спейси.

Гости на събитието бяха някои от най-добрите български актьори и режисьори през последните години, сред които Калин Врачански, Елена Петрова, Стефан Щерев, Мария Силвестър, Виктор Чучков и други. Журито, което ще има нелеката задача да избере най-подходящия човек е в състав журналиста Георги Тошев, сценариста Теодора Василева и режисьора Драго Шолев.

За да спечелят своето място на снимачната площадка в Лос Анджелис и да присъстват на трите световни премиери, участниците ще трябва да убедят журито, че са истински киномани. Те ще трябва да представят свое видеоревю за филмите победители в миналогодишния конкурс Jameson First Shot.

Бъдещият кино репортер трябва да вижда повече от очевидното, да притежава богата кино култура и да поднесе гледната си точка в атрактивна форма. Основно и задължително изискване е всеки участник да има навършени 25 години. За всичко останало се изисква вдъхновение и желание.