Десет дни ни делят от началото на 17-ото издание на София Филм Фест (Sofia International Film Festival). Тази година фестивалът е от 7 до 17 март 2013 в София, с предварителни прожекции от 1 до 6 март в Дома на киното и допълнителна програма от 18 март до 24 март в София, Бургас и Пловдив. Фестивалните прожекции ще продължат до 7 април в Дома на киното.

В програмата на кинофеста влизат близо 200 игрални, документални и късометражни филма.

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас ще бъде специален гост на 17-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Той ще представи последния си филм "Капитал". Наградата на София ще бъде връчена на още четирима творци: Ицхак Финци, холандеца Йос Стелинг и италианците Паоло и Виторио Тавиани.

Фестивалът се открива официално на 7 март със световната премиера на "Витоша” на Любомир Младенов. Официалното закриване на международната програма на 17 март в зала 1 на НДК ще предложи на зрителите "Любов” на Михаел Ханеке, носител на Оскар за чуждоезичен филм.

През 2013г. към фестивалните кина се присъедини Червената къща – Домът на документалното кино на СФФ. На 10 март там ще бъде официалното откриване на документалния конкурс с чешкия филм "Лична вселена" на Хелена Тршестикова. През 2013 за първи път наградата за най-добър филм в това състезание ще бъде осигурена от международния кинофестивал "Милениум", а за втора поредна година в рамките на СФФ ще бъде представена и специална програма от заглавия, избрани от документалния фестивал в Брюксел. Шестте кинотворби също ще имат прожекции в Червената къща.

За трета поредна година два премиерни български филма ще участват в Международния конкурс, където за единадесети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

В надпреварата ще се включат:

"Дай плячката!" (Gimme the Loot) – САЩ, режисьора Адам Леон
"Джулай" – България, режисьор Кирил Станков
"Месец в Тайланд" (A Month in Thailand) – Румъния, режисьор Паул Негоеску
"Мона" (Mona) – Латвия-Исландия, режисьор Инара Колмане
"Панихида" (Panihida) – Молдова-Германия, режисьор Ана-Фелиция Скутелнику
"Порцелановият кон" (The Porcelain Horse) – Еквадор-САЩ, режисьор Хавиер Андраде
"Последният Елвис" (The Last Elvis) – Аржентина, режисьор Армандо Бо
"Празен дом" (The Empty Home) – Киргизстан-Русия-Франция-Великобритания, режисьор Нурбек Еген
"Цветът на хамелеона" – България, режисьор Емил Христов
"Чест" (Honour) – Великобритания, режисьор Шан Хан
"Шаркия" (Sharkiya) – Израел-Франция-Германия, режисьор Ами Ливне
"Oh Boy" – Германия, режисьор Ян Оле Герстер

Международно жури ще определи основните награди на 17-ия София Филм Фест. Негов председател е турската режисьорка Йешим Устаоглу, а колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за Наградата за български късометражен филм ще бъдат актрисата Ада Кондееску (Румъния), режисьорите Мирослав Момчилович (Сърбия) и Константин Божанов (България) и продуцентът Майк Дауни (Великобритания).

На 17-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 10-то юбилейно издание на програмата София Мийтингс, което по традиция посреща ключови фигури в европейската филмова индустрия.

Подробности за фестивала, както и пълната му програма, ще намерите на сайта на "София Филм Фест".