Довечера официално стартира четвъртото издание на международния фестивал за дизайн Sofia Design Week 2012, организиран от ЕДНО и Фондация Америка за България.

През следващата седмица от 1 до 8 юни фестивалът ще се разгърне в богата програма от над 100 събития – конкурси, изложби, акции, работилници, прожекции и професионален форум. Темата тази година е “В контекста” с акцент върху графичния дизайн, а куратори са Адриана Димитрова, Йордан Жечев, Лана Кавар и Светлана Мирчева.

Официалното откриване на Sofia Design Week в петък ще се проведе в централната локация на фестивала – VIVACOM Art Hall – пространство за култура и изкуство на VIVACOM в Телефонната палата на ул. „Гурко“ 4, което ще завърши с шумно откриващо парти в MIXTAPE 5, на което са поканени всички почитатели на дизайна.

Тази година отворената изложбена програма ще представи работи в сферата на графичния, продуктов, моден и интериорен дизайн на 14 чуждестранни и 36 български дизайнери. За една седмица над 50 дизайн обекта ще отворят врати за среща с имена като Женевиев Гоклер, Лана Кавар, Крейг Олдъм, Борис Праматаров, Нева Балникова, Николай Сърдъмов, Вито Валентинов, Красен Троански, Елс Волдек и много други.

Отново ще се състои и инициативата 50 дизайн обекта, в която посетителите ще получават печат върху специално разпространени за целта карти на Sofia Design Week при посещение на някоя от изложбите. Тези, които успеят да съберат 50-те печата от всички обекти, ще участват в томбола за дизайн награди.

Професионалният форум ще се състои на 2 и 3 юни в зала 2 на НДК. Лектори на събитието са едни от най-изявени имена на съвременния дизайн като Стефан Загмайстер, Женевиев Гоклер, Дейвид Карлсон, Томек Ригалик, израелския творчески тандем Яел Мер и Шей Алкалей (Raw Edges), сингапурците Тимо Уонг и Присила Луи (Studio Juju) и др.

За най-активните по време на фестивала ще има и творчески работилници, в които могат да се научат от професионалисти как се правят бижута, моливи от рециклирани материали или мебели от линолеум.

За втора поредна година фестивалът ще има и детска програма. Sofia Design Week Kids ще даде възможност на децата да опознаят света на дизайна като творят, докато се забавляват. Програмата се състои от работилници и изложби, подходящи за различни възрастови групи.