"Ръжда и кости" на френския режисьор Жак Одиар бе обявен за най-добър филм на Лондонския кинофестивал.

Филмът описва история за любовта между боксьор неудачник (Матиас Шьонертс) и дресьорка на косатки (Марион Котийар). Председателят на журито, британският драматург Дейвид Хеър заяви, че "Ръжда и кости" е изпълнен със сърдечни взаимоотношения, жестокост и любов.

Друг филм на Одиар – "Пророк" бе отличен със същата награда на Лондонския кинофестивал през 2009 г.

Американският режисьор Бен Зейтлин спечели наградата за най-добър режисьорски дебют с филма си "Зверове от дивия юг". Отличието за най-добър дебют на британски режисьор бе присъдено на Сали ел Хосайни за филма й "Брат ми, Дявола". Режисьорът Тим Бъртън и актрисата Хелена Бонъм Картър, които са партньори и в истинския живот, а не само в работа си в киното, получиха специални награди за цялостна кариера.

Лондонският кинофестивал е основан през 1957 г. и има за цел да представи най-доброто от световната кино пред британската публика.

Сред запомнящите се моменти на тазгодишния 12-дневен фестивал бяха прожекциите на драмата за заложници "Арго" на Бен Афлек, отличения със "Златна палма" в Кан филм "Любов" на Михаел Ханеке, документалната лента "Crossfire Hurricane" за "Ролинг стоунс" и драмата "Хайд парк на Хъдсън" с участието на Бил Мъри в ролята на американския президент Франклин Делано Рузвелт.

Фестивалът приключва с прожекция на киноадаптацията на Майк Нюъл по книгата "Големите надежди" на Чарлз Дикенс. Филмът е с участието на Хелена Бонъм Картър и Ралф Файнс.